Ți s-a întâmplat vreodată să simți o arsură în capul pieptului după masă? De obicei, acest lucru are loc atunci când suntem mult prea pofticioși sau mâncăm mai mult decât este nevoie.
Refluxul gastroesofagian este una dintre cele mai întâlnite probleme gastrointestinale și se manifestă atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag în mod natural.
Care este traseul alimentelor?
După ce alimentele sunt mestecate și înghițite, acestea trec prin esofag. Esofagul reprezintă legătura dintre gură și stomac. Între esofag și stomac se află sfincterul esofagian inferior care este un inel muscular ce funcționează ca o valvă. Acesta permite alimentelor solide sau lichide să treacă în stomac. Alimentele vor părăsi, ulterior, stomacul prin pilor (limita dintre stomac și duoden).
Principalele probleme care pot apărea pe traseul alimentar sunt:
- Peristaltica esofagiană slabă: mușchii esofagului nu împing corespunzător mâncarea în stomac
- Sfincterul esofagian inferior este ineficient: supapa dintre esofag și stomac nu se închide cum trebuie, permițând acidului gastric să se întoarcă în stomac
- Evacuarea gastrică este slabă: stomacul nu elimină eficient substanțele alimentare
O altă cauză care poate contribui la apariția bolii de reflux gastroesofagian o reprezintă hernia hiatală, întâlnită la persoanele supraponderale. Aceasta se manifestă prin dereglarea diafragumului, adică a mușchiului dintre torace și abdomen.
Care sunt cele mai întâlnite simptome ale refluxului gastroesofagian?
- Senzația de arsură în capul pieptului
- Regurgitația acidă
- Indigestia
- Tusea
- Inflamația faringelui și a laringelui
- Dificultate la înghițire
- Senzația de ,,nod în gât”
- Tulburări de somn
- Senzație de sufocare
- Greață
În cazul în care simptomele se agravează, nu le puteți controla sau persistă pentru o perioadă lungă de timp este indicat să faceți o vizită la medicul de familie sau la medicul gastroenterolog.
Pentru a confirma diagnosticul, dar și pentru a verifica existența unor posibile complicații, medicul îți va recomanda următoarele investigații:
- Endoscopia digestivă superioară este o procedură prin care se vizualizează esofagul, stomacul, duodenul cu ajutorul endoscopului. Endoscopul este un tub lung, flexibil și subțire, care are în vârf o sursă de lumină și o cameră video. Prin endoscopia digestivă superioară, se pot detecta inflamația esofagului și alte complicații. În cadrul procedurii se pot preleva și probe de țesur pentru biopsie.
- Monitorizarea pH-ului esofagian se realizează cu un cateter subțire și flexibil care este introdus printr-o nară până la nivelul esofagului. Acest cateter este prevăzut cu un senzor care monitorizează când și cât de mult conținut gastric ajunge în esofag.
- Cu ajutorul manometriei esofagiane, mediul poate măsura contracțiile musculare ritmice din esofag în timpul înghițirii.
- Radiografia eso-gastro-duodenală cu bariu se realizează după consumul de bariu care umple mucoasa tubului digestiv și stimulează traseul alimentelor. Această substanță permite medicului să vizualizeze anatomia și funcția esofagului, stomacului și a intestinului subțire.
Ce alimente nu pot consuma?
Refluxul gastroesofagian presupune un regim alimentar strict. Iată o serie de alimente pe care ar fi indicat să le eviți dacă te confrunți cu reflux gastroesofagian:
- Cereale și făinoase cu grăsimi
- Lactate grase
- Carne grasă
- Ouă prăjite sau fierte tari
- Ceapă, usturoi, ardei, vinete, hrean
- Lămâi, portocale, mandarine, smochine, ananas
- Nuci, migdale, semințe
- Untură, slănină, maioneză, sosuri grase, condimente, supă cremă cu smântână
- Prăjituri cu aluat fraged, cremă, fructe sau rom
- Ciocolată, cacao, gogoși, înghețată, dulciuri care conțin mentă, siropuri dulci concentrate, marmeladă, gem, dulceață, popcorn, chipsuri
- Băuturi alcoolice, cu cofeină sau carbogazoase
- Murături
Wow, câte alimente ar trebui să eviți… probabil acum te întrebi ,,Eu ce ar trebui să mănânc?”
Avem pregătită o listă și pentru alimentele pe care le poți consuma:
- Fulgi de ovăz, cușcuș, orez brun
- Cartofi dulci, morcovi, sfeclă, sparanghel, broccoli, fasole verde, ciuperci, ridichi, castraveți, ghimbir, țelină, varză, dovlecel
- Ulei de măsline extravirgin
- Ouă fierte moale
- Pește gras (somon, macrou, hering, sardine) fier sau la cuptor
Stilul de viață este o problemă?
Evident. Un stil de viață sănătos ne ajută să evităm de anumite probleme. Ce este indicat să facem pentru a ne feri cât de mult putem de refluxul gastroesofagian?
- Renunță la fumat și evită consumul excesiv de alcool
- Evită să te așezi în pat 3 ore după ce ai mâncat
- Este recomandat să ai 3 mese pe zi și 2 gusturi intercalate
- Gestionează stresul
- Fii atent la felul în care mănânci
- Încearcă să menții o greutate a corpului sănătoasă