Proiectul „Și vocea mea contează” derulat de către Asociația „Lumina” din Bacău s-a încheiat, având ca rezultat identificarea copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață sau cu boli incurabile. De asemenea, au fost create protocoale specifice pentru îngrijirea paliativă a copiilor.
În România, îngrijirea paliativă pediatrică este un domeniu în curs de dezvoltare, care se confruntă cu lipsa resurselor necesare. Numărul redus de furnizori de servicii de acest tip și distanțele mari în unele cazuri între aceștia și familiile copiilor bolnavi reprezintă provocări importante, conform președintei Asociației „Lumina”, Mihaela Dumitrache.
Citiți și Doi adolescenți din Bacău s-au ascuns o săptămână, timp în care familia i-a căutat ca „dispăruți”
”Pe 29 februarie se încheie un proiect – „Și vocea mea contează” – și a constat în identificarea grupului țintă, adică identificarea numărului de copii diagnosticați cu boli limitatoare de viață care au nevoie de îngrijiri paliative și acest lucru s-a făcut printr-o cercetare la nivel național. Un alt lucru care s-a realizat în cadrul acestui proiect a fost realizarea unui instrument care să ajute profesioniștii în domeniu să ofere o îngrijire de calitate copiilor diagnosticați cu boli limitatoare, și de asemeni furnizarea serviciilor pe baza acestor ghiduri, protocoale, către un număr de 188 de copii diagnosticați cu bolile limitatoare de viață la nivel național. Astea trei activități principale au fost derulate pe parcursul a doi ani de zile, cât a durat proiectul.” declară Mihaela Dumitrache pentru radioiasi.ro
În România, serviciile de îngrijire paliativă nu sunt furnizate de către sistemul de stat, ci sunt oferite de către organizații neguvernamentale precum Asociația din Bacău, alături de alte 3 ONG-uri din Brașov, Oradea și Alba Iulia. Asociația „Lumina” a întocmit primele protocoale necesare pentru îngrijirea paliativă pediatrică, conform declarațiilor Mihaelei Dumitrache.