Conducerea Consiliului Județean Iași a prezentat o perspectivă referitoare la cererea făcută de cele două angajate.
”Ce pot să vă spun este că ne-au parvenit notificările făcute în cadrul legal de cele două colege ale noastre cu privire la sentințele definitive. Urmează ca structurile noastre de specialitate să fundamenteze deciziile de luat în baza legii”, a menționat Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași – scrie 7iasi.ro
Recent, Teodora Jinga și Carmen Irimescu, două angajate ale Consiliului Județean Iași implicate în dosarul ”Albumul”, au solicitat prin intermediul conducerii instituției să li se permită să revină la serviciu. Acestea au fost declarate nevinovate de către Curtea de Apel Galați, deoarece procesul penal a fost încheiat pe motiv de prescripție. În același dosar, Cristian Adomniței, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a fost, de asemenea, absolvit de acuzațiile de favorizare a făptuitorului și fals intelectual. De asemenea, Letiția Popa, administratorul firmei Laser Co, a fost achitată, deoarece faptele pentru care era acuzată s-au prescris.
Curtea de Apel a decis să o achite pe Teodora Jinga pentru infracțiunile de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată. Carmen Irimescu a fost, de asemenea, achitată pentru acuzațiile de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate la fals intelectual.
Citiți și Cristian Adomniței, achitat în Dosarul Albumul
Teodora Jinga și Carmen Irimescu vor fi reintegrate în funcțiile de director la Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă, respectiv șef serviciu Proiecte și Parteneriate, pe care le-au deținut înainte de suspendarea lor. Motivele suspendării au încetat, iar Curtea de Apel a emis un verdict de achitare pentru ambele persoane. În consecință, acestea au depus o cerere de revenire la posturile lor de la Consiliul Județean Iași imediat după pronunțarea sentinței, așadar de la sfârșitul săptămânii trecute.
Dosarul a fost inițiat în 2015 de către Direcția Națională Anticorupție, după ce în august 2013, la nivelul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, s-a întocmit un caiet de sarcini pentru achiziționarea serviciilor de tipărire a materialelor de promovare a județului Iași prin procedura „cerere de ofertă”. Contractul a fost atribuit către SC Laser Co SRL, o companie administrată de Letiția Popa și a fost semnat la data de 27 septembrie 2013.
Durata maximă a contractului de servicii era de 3 luni de la momentul semnării, iar în cazul unei întârzieri în executare, prestatorul putea fi obligat să plătească penalități în valoare de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, din suma totală a serviciilor ce mai trebuiau executate.
Conform procurorilor de la DNA, Letiția Popa a creat și folosit documente false, precum cv-uri ale unor angajați, pentru a da impresia că sunt îndeplinite criteriile de admisibilitate și conformitate ale ofertei. Aceste documente au fost ulterior depuse la Consiliul Județean Iași, autoritatea contractantă, în vederea obținerii atribuirii contractului către SC Laser Co SRL.