În mijlocul scandalului generat de erorile drugtesterelor folosite de poliția rutieră, patru aparate performante vor fi aduse la Iași. Acestea vor fi achiziționate de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iași (ATOP) cu resurse financiare proprii. ATOP este un organism independent, cu caracter consultativ, care colaborează cu fiecare consiliu județean, având scopul de a asigura siguranța și securitatea publică. În cadrul ATOP sunt reprezentanți ai Poliției, Pompierilor, armatei, Poliției Locale și societății civile.
Cele patru drugtestere urmează să fie achiziționate de ATOP în perioada următoare și vor fi predate Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iași. După aceasta, ele vor fi distribuite către Serviciul Rutier Iași, Biroul Rutier Iași, Pașcani și Răducăneni. „Avem bani pentru această iniţiativă, am discutat în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi cu domnul Costel Alexe şi a fost favorabil cu această iniţiativă. Acum căutăm nişte aparate performante şi dăm drumul la procedura de achiziţie. Credem că o să fie foarte folositoare aceste drugtestere în contextual actual” informații comunicate de Adrian Acostoaiei, președintele ATOP Iași.
Citiți și Evoluție favorabilă în cazul celor trei minori, care au fost victime ale unei explozii la Vaslui
Drugtestele folosite de către poliţiştii din Iaşi pentru şoferi nu sunt precise şi sunt folosite rar. Aceste teste nu furnizează informaţii relevante şi stau neutilizate în birourile ofiţerilor. În cazul unei suspiciuni de consum de droguri, un şofer este trimis la spital pentru analize de urină şi sânge, lucru care implică o aşteptare de până la două ore pentru prelevarea mostrelor. Prin urmare, aparatul de drugtest este doar un „detector”. Aparatele de tip drugtest doar semnalează posibila prezenţă a anumitor substanţe, fără a măsura nivelul acestora. De aceea, aceste aparate nu sunt supuse verificărilor metrologice. În schimb, aparatele de tip etilotest sunt precise şi indică cu exactitate cantitatea de alcool din aerul expirat.
În total, în poliția română există 171 de aparate. La Iași sunt într-un număr scăzut și unii polițiști nu sunt familiarizați cu ele. Totuși, chiar și aceste câteva drugtestere au stârnit multe controverse în ultimii ani. Ca rezultat, polițiștii se îndoiesc în a le utiliza.