Primăria Iași a eșuat în finalizarea unei licitații importante în acest an, respectiv reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. Deși municipalitatea a desemnat câștigătorul de două ori, decizia a fost anulată de fiecare dată.
Un reprezentant al părinților elevilor a avertizat că aceștia se pregătesc pentru noi proteste, conform declarațiilor făcute la ultima ședință a Consiliului Local.
Controversele din jurul licitaţiei cu un contract în valoare de circa 70 milioane lei continuă: procedura a fost lansată în martie 2023, dar modul în care Primăria a evaluat ofertele a determinat formularea de contestaţii, iar forurile din Capitală au decis în defavoarea instituţiei. Ultima decizie a fost zilele trecute. „Admite contestaţia şi dispune remedierea”, este soluţia pe scurt a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).
Citiți și O bătrână din Iași imobilizată la pat a murit arsă de vie, strigând disperată după ajutor
Deocamdată, textul hotărârii CNSC nu este disponibil, urmând să fie publicat. Cert este însă un lucru – Primăria Iaşi nu a reuşit să finalizeze procedura, iar orice întârziere va determina ca elevii să revină în clădirea monument istoric mult mai târziu decât era estimat.
În vara acestui an, municipalitatea catalogase ca „inadmisibile” trei dintre cele patru oferte depuse la licitaţie şi urma pasul firesc de semnare a contractului cu singura ofertă admisă, cea a Iasicon. Însă, pe procedură s-a aşternut o tăcere suspectă, iar Primăria a dispus o nouă evaluare. De data aceasta, toate cele patru oferte au fost, prin minune, admisibile. În acelaşi timp, se anunţa şi câştigătorul: Grup Construcţii Est, societate a cărei ofertă financiară era mai bună decât a Iasicon.
În schimb, Iasicon a contestat, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor. Ulterior, Primăria a stabilit câştigător aceeaşi societate, iar Iasicon a formulat din nou contestaţie. Prin decizia de zilele trecute a CNSC, contestaţia Iasicon a fost admisă, iar Primăria trebuie să facă anumite remedieri.
Principalele probleme invocate de Iasicon în ultima sesizare: oferta câştigătorului era expirată la momentul emiterii raportului de procedură, unul dintre subcontractanţii acestuia a intrat în stare de insolvenţă (potenţial motiv de excludere de la licitaţie), fals în declaraţii (evitarea de către câştigător în a furniza anumite informaţii către Primărie) şi existenţa unui document constatator negativ (un astfel de act atestă executarea neconformă a unui contract anterior de achiziţie publică şi nu permite participarea la licitaţii).
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro