Are puține calorii și hrănește toate bacteriile alături de care trăim. Vorbim despre cartof. Are însă puține calorii doar dacă îl coaceți ori îl fierbeți.
V-ați ferit până acum de cartofi pe motiv că îngrașă? Nu neapărat, sau mai bine spus mai puțin decât orice alte produse făinoase (pâine, paste, orez, mămăligă, cereale). Cu 65cal/100g, cartoful este cea mai banală și accesibilă formă de amidon cu absorbție lentă, care ține bine de foame fără risc pentru siluetă – cu condiția să nu fie cartofi prăjiți! Dacă ar trebui să consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de mâncăruri consistente.
Ce ingrediente are salata orientală
În tradiția românească, salata orientală are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. Iar noi o mâncăm ca fel principal sau pe post de garnitură la carne și pește.
În funcție de gusturi şi preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveţi murați, ridichi, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari.
Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare şi pentru noi şi pentru microbiotă. O parte din amidonul din cartofi recristalizează în momentul în care aceștia se răcesc. Asta înseamnă că nu mai poate fi absorbit, ajunge în colon și se transformă în substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice – responsabile de imunitate, digestie și sănătate. De aici rezultă efectul prebiotic al tuturor carbohidraților consumați reci, indiferent că este vorba de cartofi, paste făinoase sau orez.