Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Redhospital Sf. Sava, Iași: ”Scolioza reprezintă devierea laterală a coloanei vertebrale putând afecta orice parte a acesteia, dar cele mai frecvente regiuni sunt zona toracică (scolioza toracică) și cea lombară (scolioza lombară).
Poate să fie sub forma literei S sau C și poate evolua de-a lungul timpului. Apare mai ales în copilărie și adolescență, dar și la vârsta adultă. Există diferite tipuri de scolioză, în funcție de locația exactă a curbei anormale și de vârsta pacientului. Statistic, această afecțiune apare predominant la adolescenții de sex feminin (72%), iar formele severe apar în proporție de 10:1 la fete.
La persoane de peste 50 de ani (mai ales femei), poate să apară scolioza degenerativă. Cauza principală este insuficiența discului intervertebral asociată cu pierderea mușchilor, osteoporoză și slăbirea ligamentelor. Mulți oameni au un anumit grad de deviere a coloanei, iar curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviații normale ale coloanei. Scolioza minoră spre medie poate să nu provoace durere, în timp ce scolioza severă poate să afecteze respirația, inima, sistemul digestiv și mai ales să provoace durere.
În cele mai multe cazuri, nu se cunoaște cauza apariției scoliozei, fiind o suferință de cauză idiopatică. Dar poate să fie cauzată și de spasmele musculare, paralizia cerebrală, sindromul Marfan și tumori cum ar fi neurofibromatoza. Se presupune că este o combinație între factorii genetici și de mediu. Diagnosticul trebuie să fie confirmat prin radiografia coloanei și stabilirea gradului de curbură.
Scoliozele se împart în structurale și nestructurale. În cazul scoliozelor structurale, modificările vertebrale sunt nereductibile fizic și radiologic în poziția culcat și au tendință evolutivă. Cele nestructurale sau funcționale se mai numesc și atitudini scoliotice și sunt complet reductibile clinic și radiologic în poziția culcat.
În funcţie de cauzele care au dus la apariţia afecţiunii, putem clasifica scolioza astfel:
– scolioza congenitală: cauzată de o anomalie osoasă prezentă la naştere;
– scolioza neuromusculară: rezultat al afectării musculaturii sau nervilor;
– scolioza idiopatică (cel mai frecvent tip de scolioză) care nu are o cauză specifică. Există mai multe teorii, dar niciuna nu s-a dovedit concludentă. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări demonstrează că scolioza idiopatica este genetică.
– scolioza degenerativă: poate apărea în urma traumatismelor sau în urma degenerării osteoporotice.
Ca etiologie vorbim de contracturi musculare paravertebrale, poziții vicioase, ca și în cazul dumneavoastră. Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu dispariția și corectarea cauzei care le-a produs. Aspectul clinic este sugerat de asimetria umerilor, asimetria bazinului, coastele și omoplatul sau scapula sunt proeminente pe o parte a corpului, ventilația pulmonară poate fi afectată în scoliozele severe.
Măsurarea gradului în scolioză se face prin mai multe metode, însă cea mai acceptată este metoda Cobb.
– Pentru scoliozele cu unghiul Cobb sub 30° se recomandă kinetoterapia, gimnastica medicală, fizioterapia – la pacienții cu dureri, înotul şi întărirea musculaturii spatelui.
– Pentru scoliozele cu unghiul Cobb între 30°-50° se recomandă tratament ortotic, aparat gipsat şi corectarea posturii cu aparate ortopedice, urmate de kinetoterapie.
– Atunci când unghiul Cobb este peste 50°, cu potenţial evolutiv mare, se recomandă tratament chirurgical în cazurile atent selecţionate.
Majoritatea adolescenţilor care au un tip de scolioză care nu are o cauză clară sunt monitorizaţi la intervale repetate (6 luni). Corsetul gipsat, alături de gimnastica medicală, reprezintă tratamentul pentru o scolioză care are o curbură între 25 şi 40 de grade. Scopul este de corectare şi rigidizare a coloanei vertebrale.
Sporturile recomandate în scolioza sunt gimnastica medicală şi înotul.
Sfatul meu este să țineți legătura cu medicul dvs curant și să vă faceți timp să vă îngrijiți coloana, astfel încât să evitați durerile de spate cu care vă confruntați”.
sursa ZDI