„Tot mai multe persoane, sunt diagnosticate in aceasta perioadă cu virusul SARS-COV2, fapt care crește riscul de Long Covid”, a declarat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași
Pandemia Covid-19 a fost cauzata de răspândirea Coronavirusului. Acest virus a aparut in data de 17 noiembrie 2019 in Wuhan, China si s-a răspândit rapid, virusul fiind transmis de la om-om prin intermediul picaturilor Flugge expulzate de către o persoană bolnavă prin intermediul tusei, strănutului sau prin simpla expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de 2-10 zile, cu o medie de 3-5 zile, deși sunt raportate cazuri cu o perioada de incubatie de pana la 24 de zile.
La nivel mondial, inceputul pandemiei a fost declarat oficial pe data de 30 ianuarie 2019, până în prezent fiind înregistrate 694.527.298 de îmbolnaviri și 6.911.188 decese, cu o mortalitate de 1,02%.
Sfarșitul pandemiei a fost declarat oficial în data de 5 mai 2023, numărul de îmbolnăviri scăzând considerabil la începutul sezonului estival.In prezent asistam la o tendinta ascendenta a numarului de persoane confirmate cu infectie SARS CoV-2. Cu toate acestea, tot mai multe persoane sunt diagnosticate in aceasta perioadă cu virusul SARS-COV2, fapt care crește riscul de Long Covid
Acest fapt poate fi explicat prin fenomenul de ,,relaxare” in privinta protectiei fata de SARS-CoV2, reprezentat in special prin nerespectarea regulilor de distanțare fizică. Alte explicatii pot fi reprezentate de perioada concediilor si de numarul mic de persoane care se testeaza.
Măsuri de prevenție:
- Purtarea măștii de protecție în prezența altor persoane
- Testarea rapidă Ag SARS-COV2 la primele semne de boală
- Evitarea spațiilor aglomerate
- Evitarea contactului cu persoane bolnave
- Igiena mâinilor
- Izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie până la aflarea unui diagnostic cert
- Vaccinarea ( pentru a se evita formele severe de boală)