Peste câteva zile ar urma să se lanseze programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ieşenii care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice pe banii statului trebuie să se înscrie singuri în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în sesiunile anterioare înscrierea fiind făcută de către instalatori. Perioada avansată de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi AFM pentru lansarea Casa Verde 2023 este între 5 – 15 mai.
Suma primită de la stat este de 20.000 de lei, adică 90% din valoarea cheltuielilor, diferenţa fiind suportată din propriul buzunar de către beneficiarul final. „Ziarul de Iaşi” a discutat cu un reprezentant al unei firme din Iaşi care montează panouri fotovoltaice, cât şi cu o persoană care locuieşte în Miroslava şi a făcut o astfel de investiţie în vara anului trecut, amândoi oferindu-ne detalii concrete despre ce înseamnă să pui în practică un astfel de proiect: plecând de la costuri, perioada în care se amortizează investiţia şi până la economia făcută la facturile de curent. În plus, oferă şi câteva sfaturi utile celor pe care îi bate gândul să se alăture beneficiarilor de panouri fotovoltaice.
Puterea minimă trebuie să fie de 3 kW
Sesiunea de anul acesta vine şi cu alte modificări, cum ar fi faptul că panourile pot fi montate doar la adresa din buletin, iar înscrierile se vor face pe fiecare regiune în parte. Totodată, pot primi bani de la stat şi bisericile pentru a-şi instala panouri fotovoltaice. Mulţi ieşeni care locuiesc la bloc se întreabă dacă pot accesa fonduri prin programul Casa Verde ca să îşi pună şi ei panouri fotovoltaice, sătui fiind de facturile mari la energia electrică. Andrei Tăbăcaru, reprezentantul firmei din Iaşi care montează panouri fotovoltaice: „Dacă există o carte funciară colectivă cu mai mult de 2 unităţi locative, atunci proiectul nu este eligibil. Se acceptă doar proiecte în care sunt maximum 2 unităţi locative (duplex)”.
După cum era de aşteptat, preţurile panourilor solare sunt mai mari prin Casa Verde Fotovoltaice, program care finanţează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu o putere minimă instalată de 3kW – pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.
Cât costă un sistem complet
Spre exemplu, la firma la care lucrează Andrei Tăbăcaru, un sistem de 3kW va fi ofertat la preţul de 22.500 de lei, adică beneficiarul ar urma să mai plătească o diferenţă de 2.500 de lei. Aceeaşi firmă va vinde un sistem de 4kW cu 29.000 de lei, unul de 5kW cu 31.500 de lei, iar preţul unui sistem de 6kW va fi 35.000 de lei.
Preţurile sunt mai mari cu aproape 10% faţă de preţul la liber şi este posibil să mai crească între timp.
„Sunt concurenţi din piaţă care merg cu preţuri mai mari de atât. Noi am zis să fim mai rezonabili. Preţul per kW scade pe măsură ce sistemul este mai mare. Trebuie să precizez faptul că aceste preţuri nu sunt cele finale, este posibil să suporte modificări. Motivele sunt clare, proiectele implică un efort financiar mai mare din partea instalatorului. Pentru că ei trebuie să susţină din surse proprii investiţia, iar suma de 20.000 de lei va fi recuperată ulterior de către instalator, dar durează.
De regulă, instalatorul poate depune cererea de decontare a sumei după ce obţine certificatul de racordare de la distribuitor, pe care noi îl obţinem în momentul de faţă cam într-o lună, o lună şi jumătate de la momentul instalării. Dar bănuim că, odată ce va creşte volumul, pentru că vor fi mai multe cereri depuse, probabil şi la furnizori vor fi probleme şi va dura ceva mai mult până va ieşi acest certificat. Cam după 6 luni se recuperează banii, însă înainte dura chiar mai mult de atât”, a justificat tarifele Andrei Tăbăcaru.
Factura la curent poate fi redusă parţial sau integral în funcţie de tipul de sistem ales, iar suma pentru o astfel de investiţie diferă de la un furnizor la altul, fiind mai mulţi factori care pot influenţa preţul panourilor.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro