Austria a rămas, deocamdată, singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen. Pe de altă parte, Olanda a anunțat că toate solicitările sale tehnice au fost validate, oferind astfel sprijinul politic pentru intrarea Bucureştiului în spaţiul de liberă circulaţie.
Vestea a fost confirmată şi de Alin Nica, preşedintele delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor. Subiectul privind aderarea României la Spațiul Schengen figurează în continuare pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie.
Din trei ţări, una singură își mai exprimă veto-ul explicit împotriva intrării României în Schengen. Este vorba de Austria, unde lucrurile rămân extrem de dificile din cauza situației politice interne, potrivit Spotmedia.ro. Cea mai mare problemă nu este aderarea în sine, ci valul de migranți cu care Austria se confruntă și care a devenit principalul subiect pe agenda politică internă, așa cum a nuanțat și cancelarul Karl Nehammer.
„Avem 100.000 de persoane care au traversat ilegal granița, dintre care, 75.000 au tranzitat România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile locale. Este un risc de securitate și trebuie să avem grijă”, a declarat cancelarul austriac pe 23 noiembrie.
În ceea ce privește Suedia, votul a fost schimbat datorită intervenției comisarului socialist Ylva Johannson, o susținătoare deschisă a extinderii Schengen. Iar Olanda, după săptămâni de negocieri, a dat un răspuns favorabil ca urmare a Rapoartelor MCV și de evaluare Schengen, potrivit sursei citate. Totodată, Haga ar prefera separarea României de Bulgaria la votul din 8 decembrie.
Intrarea României în Schengen, pe agenda Consiliului JAI
Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită, pe 8 – 9 decembrie la Bruxelles, în Consiliul JAI, a anunțat, miercuri, Consiliul UE.
Miniştrii de interne se vor reuni joi, 8 decembrie, şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE. „Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă
Înainte de votul din 8 decembrie, însă, România speră să convingă Austria să-și schimbe poziția în cadrul reuniunii de lucru a Partidului Popular European, din 2 – 3 decembrie din Grecia, unde președintele Klaus Iohannis se va întâlni și cu cancelarul Karl Nehammer.
Sursă: observatornews.ro