Alexandra şi Dragoş Chihaia, părinţii unui copil care s-a stins din viaţă în urma unei forme agresive de cancer, au donat fondurile strânse pentru tratamentul acestuia pentru ca alţi copii să aibă şansa unui tratament potrivit.
Împreună cu Organizaţia Salvaţi Copiii, familia Chihaia a donat Spitalului de Copii „Sf. Maria” un aparat pentru mixarea citostaticelor în valoare de 120.000 de euro, fiind primul aparat de acest gen din ţară, scrie ziaruldeiasi.ro.
Fondurile necesare achiziţionării acestui aparat provin integral din donaţiile făcute de oameni simpli, cât şi de antreprenori locali sau naţionali, pentru salvarea lui Călin Mihai.
„Echipamentul mixează soluţiile citostatice şi toate soluţiile perfuzabile, are o capacitate de 260 de pungi, vor fi pungi asociate unui tratament care va fi introdus şi ales computerizat. Tot procesul va fi sub mediu steril, deci siguranţa concentraţiei este de 100%”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
Aceasta a mai explicat că prin intermediul acestui aparat va fi uşurată munca personalului în pregătirea diluţiilor pentru citostatice şi pentru soluţiile perfuzabile, fiind o singură persoană care se va ocupa de acest proces.
„Putem spune că din acest punct de vedere suntem norocoşi că am fost dotaţi cu un astfel de echipament, pentru că ne ajută în tot efortul nostru de a asigura un tratament pacienţilor cu patologie oncologică”, a completat Alina Belu.
Diagnosticat cu cancer de gradul IV la doar 10 luni
Călin Mihai s-a născut pe 27 noiembrie 2017, iar atunci când a fost diagnosticat cu această boală cumplită se pregătea deja să facă primii paşi, la vârsta de 10 luni. În urma unei anemii severe, medicii au pus diagnosticul de neuroblastom de gradul IV, cancer la glanda suprarenală. „A urmat un drum lung şi anevoios, prin spitale. Drum cu chimioterapie, injecţii, plânsete şi multă durere. Tratamentul cu chimioterapie a început de urgenţă, dar pentru a avea o şansă la viaţă tratamentul de specialitate trebuia continuat la o clinică de oncologie din Franţa sau Belgia, cu terapie imunologică şi transplant. În urma campaniei umanitare, suma necesară a fost strânsă, dar deşi doctorii de la Institutul Gustave Roussy din Paris au făcut tot posibilul, cancerul a fost nemilos”, au precizat reprezentanţii Salvaţi Copiii. Astfel, Călin Mihai s-a stins pe 17 mai 2019.
Un aparat unic în România şi o asociaţie înfiinţată pentru copiii care suferă de cancer
„Pentru că Dumnezeu a fost bun şi ne-a ajutat să adunăm fondurile care erau necesare pentru Călin Mihai, am decis să sponsorizăm achiziţionarea echipamentului de mixare a citostaticelor, iar cu restul 98.129 euro rămaşi am format Asociaţia Conventus Mirabilis”, au explicat părinţii. Această asociaţie a fost înfiinţată de părinţi pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii actului medical în domeniul oncologiei pediatrice din România: atât prin achiziţionarea aparaturii medicale performante, cât şi prin desfăşurarea unor evenimente recreative de care părinţii şi copiii au nevoie, mai scrie ziaruldeiasi.ro.
„Ne-am întors acasă săraci şi bogaţi în acelaşi timp: săraci pentru că am pierdut copilul, bogaţi că am rămas cu 200.000 de euro, care erau şi nu erau ai noştri”, îşi aminteşte Alexandra, mama lui Călin.
Văzând lipsurile din sistemul medical din Iaşi, părinţii s-au gândit să dea o şansă altor copii şi au încercat să afle de ce ar avea nevoie spitalul. „Am aflat că tratamentul se face manual, adică asistenta pregăteşte soluţiile, astfel şi cadrul medical este expus toxicităţii pentru că nu există un mediu bine controlat şi nici nu există o siguranţă a tratamentului. De asta foarte mulţi părinţi care vor să meargă în străinătate au ideea că tratamentul care li se dă în România nu este acelaşi. Este aceeaşi, doar că acolo ştim sigur că are concentraţia necesară, la noi nu putem şti încă”, a mai precizat Dragoş Chihaia, tatăl lui Călin.