Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este a treia mare sărbătoare a lunii august, după Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos și Adormirii Maicii Domnului.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este și ultima a anului acesta bisericesc și este însemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie și se celebrează pe data de 29 august, zi în care se ține post.
Ce rugăciune e bine să spunem pe 29 august de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Cu ocazia acestei zile mari, credincioșii pot spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul pentru a îi ajuta și ocroti de rele, pentru o apropiere față de acesta de această sărbătoare și nu numai.
„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”
Semnificația Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Din Evanghelie aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbatorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.
Sursă: kanald.ro
Citește și: Ieşeanul lovit de o stâncă la Cheile Bicazului a fost detubat, dar nu poate vorbi