Cauzele „crizei” de locuri la colegiile cele mai solicitate ţin de regulile pandemice. Acestea au făcut mai stricte reglementările privind numărul maxim de elevi dintr-o clasă. Dacă până recent erau admişi 30, ba chiar şi 35 de elevi într-o clasă, acum numărul maxim este 26. Ce cer părinţii, mai exact? De ce sindicatele nu susţin cererea părinţilor?
Premieră la nivel naţional! Zilele acestea, în mediul on-line ieşean a apărut o petiţie, ce s-a extind ulterior, prin care se cere suplimentarea locurilor la liceu pentru elevii care se înscriu în această perioadă în ciclul preuniversitar.
Motivaţia din spatele petiţiei este că anul acesta, la evaluarea naţională, au participat un număr mai mare de absolvenţi ai claselor a VIII-a faţă de anul trecut.
Creatorii petiţiei, care a strâns deja un număr de aproape 2.000 de semnături, susţin că majoritatea elevilor au obţinut note mari la examene şi riscă să fie repartizaţi la licee nedorite deoarece numărul de locuri a rămas în mare parte neschimbat. Care este situaţia la nivelul judeţului Iaşi?
Ce spune ISJ?
În judeţul nostru, au susţinut examenele de Evaluare Naţională un număr de 6.562 de candidaţi prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi. Dintre cei 6.562 de candidaţi prezenţi, 5.544 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5.
Pentru anul şcolar trecut, 2020-2021, au fost prevăzute 5.320 de locuri în clasa a IX-a, în învăţământul liceal, cu un număr total de 190 de clase. Pentru anul scolar 2021-2022, numărul de locuri la clasa a IX-a a fost de 4.768. în 192 de clase. ISJ Iaşi a repartizat pentru anul şcolar 2022-2023, un număr de 5.506 locuri la clasa a IX-a, în 222 de clase.
Cele 5.506 locuri sunt doar pentru învăţământul liceal de masă, cu frecvenţă – zi. Pentru învăţământul profesional şi dual, sunt alocate 2.138 de locuri în 89 de clase. De asemenea, sunt alocate 87 de locuri în 8 clase pentru învăţământul special şi 168 de locuri în 6 clase pentru învăţământul seral. Reprezentanţii ISJ Iaşi spun că la nivelul judeţului nostru planul de şcolarizare a avut în vedere numărul mai mare de elevi înscrişi anul acesta.
„Diferenţa dintre anul 2020 şi 2021 în privinţa numărului de locuri, în contextul unui număr aproape similar de clase între cei 2 ani. este rezultat din modificările aduse metodologiei planului de şcolarizare, care a redimensionat numărul maxim de elevi dintr-o formaţiune de studiu.”, au explicat reprezentanţii ISJ Iaşi.
Cu alte cuvinte, aceştia susţin că la nivelul judeţului nu ar exista probleme în ceea ce priveşte repartiţia elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro