Viaţa de student trăită de 600 de elevi de la licee din toată Moldova. Până pe 31 iulie, aceştia participă la şcoli de vară la facultăţile Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. În cadrul celor 14 şcoli de vară, elevii desfăşoară activităţi în laboratoarele universităţii, tinerii au programate activităţi recreative şi sportive în campus, în baza de sport a Politehnicii ieşene, dar şi vizite de lucru la diferite companii din Iaşi sau chiar din ţară.
Un grup va merge, spre exemplu, la Braşov pentru a vizita singura firmă din România care produce rulmenţi de dimensiuni mari pentru centrale eoliene, în timp ce elevii de la o altă şcoală de vară merg la Bicaz, unde vor vizita barajul în interior pentru a înţelege cum funcţionează producerea de energie electrică. 10 şcoli de vară sunt compuse din câte 50 de elevi, 4 dintre ele au 25 de tineri, iar fiecare grup are măcar 5 profesori care vin şi îi supraveghează pe perioada şederii la Iaşi.
Citeste si Începe admiterea la TUIASI: 6.500 de locuri sunt pregătite
Viaţa de student trăită de 600 de elevi LA TUIASI!
„Au două tipuri de activităţi: profesionale şi recreative. Cele profesionale sunt desfăşurate în laboratoarele universităţii, unde asistă şi sunt implicaţi în diverse experimente. Spre exemplu, la Construcţii şi Instalaţii vor merge în laboratorul unde se creează poduri pentru a face machete din lemn, să înţeleagă cum rezistă o structură foarte fragilă la greutăţi mari. La Design Industrial şi Managementul Afacerilor vor învăţa cum se proiectează un tricot pe care apoi îl obţin pe maşina de tricotaj. Sunt fel de fel de experimente şi lucrări de laborator în diferite spaţii ale universităţii”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI.
Activitatea este finanţată printr-un proiect Romanian Secundary Education – ROSE, finanţat de Banca Mondială, cu valoarea de peste 1 milion de euro şi care se va derula, pe perioada verii, timp de trei ani. Proiectul acoperă atât domeniul preuniversitar, cât şi cel universitar, în special studenţii de anul I, având ca scop scăderea abandonului şcolar şi creşterea accesului tinerilor la învăţământul superior.
Sursa: ZDI