Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse.
La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei. Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington.
O pace extrem de fragilă
Este summit-ul care ar trebui să aducă pacea. Va fi o schimbare de concept a Alianţei nord-atlantice, deja s-a discutat despre asta. Avem şi primele informaţii, pe surse, despre ceea ce se poate adopta aici la Madrid. În primul rând conceptul NATO va fi schimbat şi se va porni de la definiţia conform căreia Rusia devine o ameninţare directă la adresa Alianţei şi nu mai este un partener strategic al NATO, aşa cum era considerată în 2010. Se va merge pe o apărare colectivă a tuturor ţărilor membre NATO, nu doar pe întărirea flancului estic.
Se vor face planuri regionale de apărare, se vor crea depozite de arme şi muniţii şi, pentru prima dată, vorbim şi de securitate la Marea Neagră. Mai sunt negocieri referitor la anumite aspecte legate de apărare şi securitate. Cert este că va creşte numărul soldaţilor care fac parte din forţele de reacţie rapidă, de la 40.000 la 300.000. Madridul este în acest moment o fortăreaţă. Gradul de alertă este 4, ceea ce înseamnă „critic”, sunt peste 10.000 de poliţişti pe străzi. Sunt pregătite şi avioane de luptă ale NATO, inclusiv drone.
Dar vor fi probleme dificile de abordat, în special opoziția Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune, potrivit TIME.
Sursa: Digi24 și Observator