Începând din data de miercuri, 9 martie, se ridică starea de alertă de la noi din țară, ceea ce înseamnă că oficialii României vor renunța la restricțiile privind obligativitatea măștii în contextul actual. Ce alte măsuri vor fi luate în noile condiții impuse.
Ce restricții se vor ridica începând de miercuri, 9 martie
Cetățenii țării noastre se bucură de faptul că starea de alertă din România se ridică miercuri, 9 martie 2022, ceea ce înseamnă că vom reveni la regulile și măsurile aplicate înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus din martie 2022.
Luni, 7 martie, deputatul PNL Robert Sighiartău și-a anunțat urmăritorii, de pe contul său de Facebook, că elevii nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție în incinta unității de învățământ.
„De miercuri fără mască la şcoală! Având în vedere că expiră starea de alertă, anumite restricții pot fi doar recomandate, nu obligatorii”, a scris politicianul pe rețelele sociale.
De asemenea, jurnalista Ionela Arcanu a făcut o listă, explicând pe înțelesul tuturor celor care o urmăresc în mediul online, ce presupune ridicarea stării de alertă în România și ce măsuri nu vor mai fi obligatorii prin lege:
„Ce presupune ridicarea stării de alerta:
– fara masca în exterior
– masca in interior, doar recomandare
– se elimina accesul in institutii publice sau private doar cu certificat COVID
– programul operatorilor economici revine la normal
– se redeschid cluburile
– se pot organiza nunți, botezuri, petreceri
– infectații se vor izola, precum cei care au boli infecțioase- tot cu titlu de recomandare
Atenție, starea de alerta este valabila pana marți noapte, adică din 9 martie se ridica restricțiile!”, a scris celebra ziaristă pe Facebook.Elevii nu vor mai fi obligați să poarte mască în școală
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a vorbit despre dispariția obligativității măștilor din școli. Cu toate acestea, oficialul României le recomandă școlarilor să nu renunțe la masca de protecție.
„Ridicarea stării de alertă înseamnă, în educație, revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 și întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011.Adică se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile. Legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvența redusă/ la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS în urma evaluării. Școlarizare fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești. Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru. În ceea ce privește masca de protecție la școală, purtarea acesteia nu va mai fi obligatorie. Odată cu ieșirea din starea de alertă, ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, emis în baza OUG 141 din 2020 și a legii 55 din 2020 își încetează automat valabilitatea. Însă, în calitate de ministru al Educației, recomand purtarea măștii de protecție în spatii închise (în școli, grădinițe și universități), chiar dacă nu va exista obligativitatea pentru masca de protecție. Recomand, de asemenea, respectarea riguroasă a regulilor de igienă.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în exclusivitate pentru HotNews.ro.