Întreaga lume stă cu ochii aţintiţi asupra estului Europei, acolo unde orice scânteie poate declanşa războiul. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina poate degenera oricând, iar cel mai negru scenariu al Occidentului ar putea deveni o realitate. Deşi Moscova spune că nu are de gând să atace Ucraina, unele voci susţin că acest lucru este iminent.
Update: Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru duminică Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina, potrivit Mediafax.
„Astăzi preşedintele va convoca o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate privind situaţia din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Jurnaliştii americani acreditaţi de Casa Albă subliniază faptul că este destul de neobişnuit ca preşedintele SUA să prezideze şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate într-o zi de duminica, scrie observatornews.ro.
„Preşedintele Biden continuă să monitorizeze evoluţia situaţiei din Ucraina şi este actualizat în mod regulat despre evenimentele de pe teren de către echipa sa de securitate naţională. Echipa a reafirmat că Rusia poate lansa oricând un atac împotriva Ucrainei.
Preşedintele a primit o actualizare cu privire la întâlnirile vicepreşedintelui de la Conferinţa de securitate de la München cu preşedintele ucrainean Zelenski, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO Stoltenberg, liderii statelor baltice (primul ministru Kallas al Estoniei, preşedintele Levits al Letoniei şi preşedintele Nauseda al Lituaniei), cancelarul Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mitsotakis al Greciei şi liderii altor aliaţi şi parteneri”, a precizat Casa Albă prin intermediul unui comunicat oficial.
Rusia şi Ucraina tot mai aproape de război?
Premierul britanic Boris Johnson spune că există tot mai multe dovezi conform cărora Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa, de la 1945 încoace. Într-un interviu acordat jurnaliştilor BBC, britanicul a declarat că planul Rusiei de atac ar fi început deja în anumite privinţe.
Serviciile de informații sunt de părere că că Rusia intenționează să lanseze o invazie care ar viza capitala Kiev, a mai spus Johnson. „Oamenii trebuie să înțeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viața umană”
Declaraţiile lui Boris Johnson au fost făcute de la Munchen, acolo unde liderii mondiali se întâlnesc pentru o conferinţă anuală privind securitatea.
Ultimele estimări ale guvernului SUA sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum smoblizizaţi de-a lungul graniței cu Ucraina, atât în Rusia, cât și în Belarus. Această cifră include și separatiştii din estul Ucrainei.
Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze oricând, dar Moscova a negat afirmațiile, spunând că trupele sunt acolo doar pentru a desfășura exerciții militare.
Premierul britanic a spus că președintele american, Joe Biden, le-a transmis liderilor occidentali că serviciile de informații consideră că planul forțelor ruse nu este de a invada Ucraina doar pirn regiunea Donbas, plănuind un atac şi din Belarus, dar și o invazie în jurul Kievului.
Primele semne ale războiului
Conform celui mai nou bilanţ, anunţat de autorităţile ucrainene, doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi patru sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk. Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile. În ultimele 24 de ore au fost semnalate peste 70 de încălcări ale armistiţiului. Uniunea Europeană va oferi asistenţă umanitară Ucrainei, a comunicat Comisia Europeană