Creşterea numărului de noi infectări duce invariabil şi la creşterea gradului de ocupare a spitalelor COVID şi suport-COVID. Numai în ultimele 24 de ore au fost făcute 98 de internări, dublu faţă de numărul pacienţilor externaţi.
Ieri erau raportate doar 5 paturi ATI Covid libere, în condiţiile în care în urmă cu trei zile au fost date în folosinţă 6 la Spitalul Modular Leţcani. Aici, inclusiv cele 10 paturi pentru formele uşoare şi medii au fost ocupate în doar 48 de ore. Numai este niciun pat ATI liber la Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumologie şi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon“, scrie ziaruldeiasi.ro.
“La Urgenţe, ajung în continuare cazuri severe de COVID-19, care sunt severe, în primul rând, prin patologia lor de bază. Sunt în special persoane vârstnice, cu boli cronice preexistente la care apare şi infecţia cu SARS COV 2. Ei se adresează UPU pentru dureri abdominale, pentru dispnee, pentru dureri toracice, pentru stare generală alterată şi la momentul testării se dovedesc că sunt infectaţi. În noaptea în care a trecut, au fost două astfel de cazuri severe care au trebuit să fie puse pe ventilaţie mecanică, unul intubat, iar celălalt pe ventilaţie non invazivă. Cazurile au fost transferate către ATI a Spitalului Mobil Leţcani şi continuăm să transferăm cazuri non-ATI la Spitalul de Boli Infecţioase”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UP/SMURD Iaşi.
Directori de la colegiile “Negruzzi“ şi “Racoviţă “, infectaţi
Valul 5 al pandemiei pune presiune însă şi pe sectorul socio-economic, cele mai afectate fiind şcolile. Ieri, 123 de elevi au fost confirmaţi cu infecţia SARS COV 2 la care se adaugă un număr de 32 de cadre didactice. 88 de clase şi-au suspendat activitatea şcolară în fizic din cauza numărul mare de cazuri. Dar cifra absenţilor din bănci şi de la catedră este de fapt mult mai mare, mulţi aflându-se în carantină deoarece au intrat în contact cu o persoană pozitivă din familie.
În aceste condiţii, procesul educaţional are de suferit, absenţa dascălilor fiind foarte greu de suplinit de către cadrele didactice rămase în activitate.
Se apelează de multe ori la laboranţi sau la bibliotecari care nu pot face decât să-i supravegheze pe elevi, sau, în cel mai bun caz la profesorii pensionari. Şi la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, există multe cazuri de dascăli confirmaţi cu COVID-19, inclusiv conducerile celor două licee.
„Coincidenţa face că şi eu sunt pozitivă la acest moment. Sunt variante diferite. Dacă starea de sănătate permite, profesorul face de acasă ora, online, menţinând contactul cu elevii săi şi asigurând cursivitatea demersului didactic. Dacă starea de sănătate nu îi permite, atunci trebuie să găsim soluţii. Soluţii sunt profesorii pensionari sau colegi care au mai puţine ore şi care, în măsura în care există timp liber, preiau fişele de lucru pe care le dăm pentru a lucra asincron. Se mai apelează la supravegherea bibliotecarior, documentariştilor şi personal didactic auxiliar care facilitează procesul de învăţare, coordonat de profesorul clasei în aşa fel încât să nu existe goluri foarte mari. Totul depinde de management, de colegialitate”, a declarat prof. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”.
Şi directoarea adjunctă de la „Racoviţă”, prof. Mihaela Vlioncu, a fost depistată pozitiv şi e în izolare.
Ieri, la nivelul judeţului, au fost raportate 1.263 de noi cazuri dintre care 776 în municipiu, unde incidenţa a crescut de la 16,33 la 16,82 la mia de locuitori.