Vă reamintim că în perioada 15 – 21 noiembrie 2021 s-a desfășurat „Săptămâna Educației Globale”, iar tema de anul acesta a fost „It’s our world! Let’s take action together!”.
În acest scop, la Iași, specialiștii în drept și cadrele didactice au acționat împreună în sprijinul elevilor, marcând Săptămâna Educației Globale prin organizarea de activități juridice în școală. Specialiștii în drept au celebrat fiecare zi a Săptămânii mergând în unitățile de învățământ și explicând elevilor legea, drepturile, libertățile fundamentale ale omului, pe înțelesul tuturor.
La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, elevii de liceu au discutat despre prevenirea, combaterea și efectele consumului de droguri cu comisar șef Sorin Perianu de la Agenția Națională Antidrog (Iași), despre cum poate fi prevenită corupția cu comisar șef Candice Petcu și cu inspector de poliție Cristina Barboșanu de la Direcția Generală Anticorupție (Iași), despre traficul de persoane cu inspector de specialitate Andreea Sabetay de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (Iași), despre problemele civile specifice vârstei cu avocat Cristina Gavrilescu și avocat Roxana Baban. Invitația în școală a fost făcută de profesor Narcisa Adochiei.
Săptămâna Educației Globale marcată prin promovarea legii
La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, elevii din clasa a Vll-a au discutat despre reguli, răspundere penală și infracțiuni cu avocat Ana Maria Rață. Invitația în școală a fost făcută de dirigintele clasei, profesor Maria Rusu.
La Școala Internațională „Spectrum” din Iași, elevii de gimnaziu au discutat cu avocat Roxana Baban și avocat Ana Maria Rață despre reguli de circulație, valori și principii juridice aplicabile în viața de zi cu zi, la invitația profesorilor Crina Ivașcu și Felix Codreanu.
La Școala „George Călinescu” din Iași, avocat Roxana Baban a discutat cu elevii din clasele l-V despre reguli, valori și principii juridice, la invitația profesorului Ana Maria Pînzaru.
La Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” din Iași, elevii de gimnaziu au discutat despre ce reprezintă bullying-ul, dar mai ales despre măsurile care trebuie luate pentru a nu deveni victime sau agresori în relația cu colegii, cu avocat Roxana Baban. Invitația la ore a fost făcută de profesorul Mihaela Grigoraș.
Elevii care au participat la orele juridice au primit gratuit cartea juridică „Codul penal pe înțelesul copiilor” și diplome de participare.
„Orașul Juridic” este un proiect desfășurat de Asociația pentru Dialog în Justiție în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Direcția Generală Anticorupție, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire Consiliere și Evaluare Antidrog Iași, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași și alți parteneri.
„Codul penal pe înțelesul copiilor” a fost tipărit, și astfel pus la dispoziția elevilor, prin cofinanțarea acordată Asociației pentru Dialog în Justiție de către Primăria Municipiului Iași pe Legea 350/2005.