Românii aleg să plece la muncă în străinătate în speranța de a duce o viață mai bună. În Iași, în zeci de localități au rămas acasă doar bătrânii și copiii.
Migraţia influenţează stările emoţionale din viaţa familiei, afectând direct dezvoltarea personalităţii copiilor, sănătatea fizică şi psihică a tuturor membrilor familiei şi, nu în ultimul rând, familia, ca instituţie socială. Absenţa părinţilor din familie lipseşte copilul de ataşament, afecţiune, ajutor, îndrumare şi condiţionează carenţe în formarea identităţii de sine a copilului. Acest fapt se resimte în stabilirea contactelor sociale, dezvoltarea competenţelor sociale, adică în incluziunea socială a acestuia,lipsa ataşamentului şi a funcţionării unui model familial va fi resimţită ulterior în familiile pe care le vor crea aceşti copii lipsiţi de dragostea şi căldura părintească, prin prisma responsabilităţilor pe care le-au avut părinţii faţă de ei.
Cel mai important motiv de plecare este căutarea unui trai mai bun, urmat imediat de instabilitatea politică, potrivit studilor făcute până acum. Pe locul al treilea e nevoia unei educaţii mai bune, a unor spitale decente şi a unei administraţii eficiente.
Proiectul “România este țara mea!”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului României, a prezentat cifrele alarmante din care reiese că în județul Iași oficial sunt aproximativ 5000 de copii cu părinți plecați în străinătate, iar neoficial ciferele sunt de două ori mai mari.