Românii pleacă în străinătate cu speranța de a câștiga bani mai mulți și pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Statisticile sunt în creștere atunci când vine vorba despre copiii ai căror părinți pleacă în străinătate. Peste 5000 de copii traiesc adevărate drame.
Munca peste hotare nu înseamnă numai venituri mari şi o viaţă mai bună, înseamnă şi drame despre care nimeni nu vorbeşte pentru că doare. Mii de cazuri ”Sindromul Italia” au fost înregistrate la Institutul Socola din Iaşi. Psihiatrii ieşeni afirmă că acest sindrom nu este unul depresiv, ci reprezintă un fenomen medico-social ce include pacientul cu tulburări psihice şi familia acestuia rămasă în România. Persoanele care sunt angajate în străinătate, în special pe posturi de îngrijitoare pentru persoane vârstnice, fac parte din clase sociale sub medii, fiind dispuse la compromisul sănătăţii psihice. Ele acceptă condiţii improprii, fiind dispuse să lucreze în lipsa actelor, fără a avea o fişă a postului, un contract de muncă înregistrat şi chiar fără a li se respecta intimitatea cazării.
Doctorii au precizat că cele mai multe persoane cu ”Sindromul Italia” tratate la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iaşi acuzau în special stări de depresie, însă este într-o creştere continuă numărul celor care se prezintă la medic cu psihoze – idei delirante de urmărire şi prejudiciu, de persecuţie sau halucinaţii auditive complexe ori halucinaţii vizuale.
Anual, 10% din pacienții Institutului de Psihiatrie Socola din Iași suferă de ”Sindromul Italia”. În cadrul proiectului “România este țara mea!”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului României, am prezentat concluziile specialiștilor din dorința de a face cunoscute problemele pe care le întâmpină cei plecați în străinătate.