Suntem din ce în ce mai puțini. An de an, românii aleg calea străinătății iar acasă rămân mii de copii în grija apropiaților.
Proiectul „România este țara mea!” a apărut ca o nevoie de stopare a fenomenului de migrație a ieșenilor, românilor care au lăsat acasă familia plecând la muncă peste hotare. Dincolo de dorul de casă, acești oameni lasă în spate niște suflete care rămân de cele mai multe ori cu bunicii sau cu mătuși care nu pot înlocui niciodată un părinte. De-a lungul timpului, au fost efectuate nenumărate studii, deopotrivă sociologice cu privire la numărul de români care pleacă anual în străinătate, cât și psihologice, cu profilul copiilor care sunt nevoiți să crească singuri fără părinți.
Județul Iași ocupă locuri fruntașe când vine vorba de copii care au părinții plecați la muncă în străinătate, cu 11.573 de persoane, urmat de Suceava cu 11.078 persoane. Sute de elevi de la diferite școli din Iași au unul sau ambii părinți plecați. De cele mai multe ori, cadrele didactice țin locul mamei sau a tatălui. Unii sunt foarte închiși, foarte retrași, alții au sentimentul de revoltă, alții își doresc să comunice mai mult. Sunt copii care necesită atenție. Minorii care traiesc cu unul dintre părinți sau cu alte rude, sunt expuși tuturor acestor riscuri majore, care le pot afecta viitorul iar psihologii spun că mulți dintre minorii care comit fapte penale provin din familii dezorganizate.
Prin Proiectul “România este țara mea!”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului României, am descoperit peste 5000 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate și lăsați în grija apropiaților sau chiar a statului.