PSD nu consimte ca, prin votul senatorilor săi, să valideze aberația guvernului Cîțu privind vânzarea companiilor de stat. Autoritățile locale trebuie sprijinite însă nu în acest mod. Ordinea de zi, având ca unic proiect Legea ce vizează împrumuturile din Trezorerie a primăriilor are ca sursă de finanțare tocmai privatizările companiilor de stat profitabile.
„Nu voi participa la sesiunea extraordinară a Parlamentului prin care ni se solicită să încuviințăm vânzarea unor importante companii de stat. În timp ce alte state, precum Germania și Polonia au demarat o acțiune de redobândire a activelor aflate în proprietatea altor entități juridice, în România, Guvernarea de dreapta pregătește privatizarea companiilor de stat profitabile.
Hidroelectrica, Compania de Aeroporturi, Taromul și băncile trebuie să rămână în proprietatea statului român, nu să fie înstrăinate. Ce trădare mai mare decât să îți vinzi țara poate să existe? În curând vom deveni străni în țara noastră. Este inacceptabil!
Motivația executivului prin care susținerea autorităților locale să se facă din vânzarea acestor companii este pe cât de injustă, pe atât de nedreaptă. Bineînțeles, autoritățile locale trebuie sprijinite. Dar nu în acest mod. PSD a lăsat 5.4 miliarde de euro in trezorerie, iar împrumuturile făcute de guvernul Cîțu au depășit 50 miliarde de euro.
Din acești bani, nu se găseau 120 milioane de euro, astfel încât să nu se pună în pericol companiile profitabile la care statul este acționar?
PNL și USR fac orice înafară de a guverna pentru români. Pe lângă abandonarea programului de guvernare din cauza desfășurării campaniilor interne de alegeri, PNL și USR au dat mână liberă la vânzarea activelor țării. Aceasta este crimă cu premeditare. Nu ai voie ca în timp de pandemie să gestionezi atât de ineficient soarta românilor. Valoarea companiilor acum este mult mai scăzută. După ce că ne vând țara, o mai fac și pe un preț de nimic” a declarat senatorul ieșean Maricel Popa.
Reamintim faptul că actualul guvern a abrogat deja Legea 173/2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, inițiată de PSD, prin care se interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
Totodată, se suspendau, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.