Cu salarii bune, program fix și stres mai puțin statul este cel mai mare angajator de la noi. Sunt situații în care se câștigă mai bine decât în mediul privat deși într-o economie sănătoasă nu ar trebui să se întâmple așa.
Cu atâtea avantaje nu este de mirare că mulți vor să lucreze… la stat. Sute de mii de români intră pe site-urile care prezintă slujbe din administrația publică.
Posturi.gov.ro este una dintre platformele unde puteţi găsi oferte de slujbe în instituţiile statului pentru toată ţara.
Cele mai multe locuri de muncă sunt scoase la concurs de statul român în oraşele mari. Joburile de conducere sunt cele mai puţine – doar 86 în acest moment în toată ţara, din cele peste 800 libere. Atenţie însă – pentru că orice angajare presupune un întreg proces, cu depunere de dosar, probă teoretică sau practică şi interviu, scrie stirileprotv.ro.
Interesul românilor pentru un loc de muncă la stat este mare, dovadă că acest site a avut într o lună şi 400 de mii de vizitatori unici.
Violeta Alexandru: “Aşa cum postările la instituţiile private aşa ar trebui şi aici, eventual cu nişte indicii privind grila de salarizare, dar astăzi avem crâmpeie de informaţie, care sunt afişate în diferite locuri, ceea ce face dificilă căutarea cuiva care ar vrea să condideze pentru un post în sistemul public, prea puţine oferte de conducere, tendinţa este să ascundă joburile pe site-urile institituțiilor”.
Şi Casa naţională de Pensii aşteaptă o ordonanţă de urgenţă în urma căreia să poată angaja 1000 persoane cu studii medii şi superioare pentru evaluarea dosarelor de pensie, cu salariu începând de la 3.500 de lei, pe o perioadă determinată.
Salariul, stabilitatea şi programul fix sunt doar câteva din motivele pentru care românii vor un job la stat.
Bărbat: ”Eu lucrez la stat, pentru că e mai bine – stabilitate şi nu eşti la mâna patronului”.
Primăria Muncipiului Timişoara a scos la concurs 6 posturi pentru care s-au prezentat zeci de candidaţi.
Bogdan Marta, reprezentant Primăria Municipiului Timişoara: ”Am avut o concurentă foarte, foarte mare, am avut 41 de candidaţi ceea ce pentru noi, ne-a luat şi prin surprindere acest lucru, vedem un interes foarte, foarte mare din partea tinerilor care vor să intre în administraţia publică”.
Aida Chivu, specialist în resurse umane: “Cererea către direcţia asta este destul de ridicată, iar acum, după pandemie s-a accentuat, din cauza stabilităţii pe care o oferă un job la stat. Un angajat cu funcţia pe care o are la privat poate să aibă un salariu mai mic decât un angajat cu aceeaşi funcţie în sistemul public.”
Din cele peste 5 milioane şi jumătate de persoane angajate la noi cu contract de muncă, peste 1,2 milioane lucrează în instituţiile publice.