Creştinii îi celebrează mâine pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit tradiţiei, aceştia sunt sărbătoriţi în fiecare an pe aceeaşi dată, aceasta fiind selectată fie pentru că pe 29 iunie este ziua în care s-au mutat către Domnul, fie pentru că pe această dată au fost mutate moaştele acestora.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi după o perioadă de post care variază în fiecare an, în funcţie de momentul celebrării Paştelui, anul acesta acest post începând în 22 iunie.
În tradiţia populară, sărbătoarea este cunoscută drept „Sânpetru de vară“, iar în această zi se aduc la biserică şi se împart săracilor mere, colivă, colaci şi miere în faguri. Tot în această zi, la miezul nopţii, se spune că se deschid cerurile şi se poate vedea cum Sfântul Petru este aşezat de-a dreapta Tatălui. Potrivit tradiţiei, sărbătoarea celor doi sfinţi marchează mijlocul verii şi începutul secerişului, scrie ziaruldeiasi.ro.
Tot potrivit tradiţiei populare, licuricii care se văd în această noapte sunt de fapt scânteile care ies când Sfântul Petru pocneşte din bici. Tot azi se poartă busuioc, pelin şi usturoi pentru a fi ferit de rele, cei care se supără azi vor fi pedepsiţi cu tunete şi fulgere, iar cei care vor să scape de pistrui trebuie să se spele la miezul nopţii pe faţă cu apă curată. Se spune că dacă tună azi, nucii nu vor avea rod.