Modernizarea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile mele în mandatul de la Consiliul Județean Iași. În cei 4 ani de guvernare locală social-democrată de la Iași am alocat fonduri consistente pentru dotarea tuturor spitalelor din subordine, am pregătit toată documentația necesară pentru Spitalul Regional de Urgență și am adus prin PNDL fondurile necesare pentru construirea și reabilitarea a zeci de dispensare medicale din mediul rural.
Am atras fonduri europene pentru modernizarea completă a Spitalului de Copii Sf. Maria de la Iași, cea mai mare unitate medicală pe specialitate de pediatrie din regiune. Am contribuit decisiv la deschiderea Clinicii Marele Ars de la Iași, care și-a dovedit deja utilitatea prin salvarea vieților a numeroși pacienți care în alte condiții ar fi fost pierduți.
Sunt fapte importante și nu vorbe goale!
În mandatul de senator mi-am propus să susțin orice inițiativă care vizează modernizarea sau dezvoltarea Iașului, indiferent de culoarea politică a celui sau celor care inițiază demersul.
Din acest motiv, îmi doresc foarte mult ca proiectul reputatului medic Grigore Tinică să se concretizeze. Și anume, Iașul să aibă un nou Institut de Boli Cardivasculare.
Actualul sediu este în clădirea unei alte unități medicale, iar numărul de potențiali pacienți este mult mai mare decât capacitatea actuală a spitalului. În prezent, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, peste 32 de mii de pacienți beneficiază de servicii medicale clinice în regim de spitalizare continuă. Vorbim de regim de spitalizare de zi pe specialitățile cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie, chirurgie cardiovasculară.
Construcția unui nou sediu, dedicat Institutului de Boli Cardiovasculare Iași se impune prin necesitatea deservirii populației cu afecțiuni cardiovasculare provenite din întreaga regiune a Moldovei (aproximativ 5,5 milioane locuitori), reducerea numărului de copii și adulți care accesează anual unități medicale din străinătate sau din alte zone ale țării, scăderea cheltuielilor logistice legate de transportul pacienților către alte centre de specialitate și a sumelor decontate către instituții private. Obiectivul major al demersului vizează reducerea mortalității persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare din teritoriul Moldovei care, în momentul de față, sunt obligate să se adreseze altor centre, asistență medicală din țară și străinătate.
Este foarte important ca sursele de finanțare să fie identificate cât mai rapid. Fie că va fi vorba de PNRR sau de alocare bugetară națională sau orice altă formă de finanțare, Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iași trebuie să devină o prioritate pentru decidenții toți politici.
Recuperarea decalajelor dintre regiunile țării se face prin fapte concrete, nu prin înșiruiri de cuvinte goale.
Din acest motiv, vă rog, să susținem împreună finanțarea acestei unități medicale de la Iași.
(Sursa: Comunicat de presă Maricel Popa, senator PSD Iași)