La nici jumatate de an dupa cel mai recent scandal de coruptie de la Directia de Permise si Inmatriculari Suceava, un altul a adus in atentia publica coruptia din sistem. Noul sef este cercetat tot pentru fapte de coruptie.
Ofiterul Viorel Andrei Donciu, imputernicit la conducerea Serviciului Permise din judetul Suceava, dupa ce fostul sef a demisionat, este cercetat pentru aceleasi fapte de coruptie. Infractiunile le comisese la SPCRPCIV Maramures, unde a fost sef inainte sa fie detasat la Suceava.
Cum isi mentinea functia de sef la permise
Viorel Andrei Donciu a fost arestat vineri, 9 aprilie, dupa ce, cu o zi in urma, procurorii DNA au dispus retinerea lui pentru 24 de ore, pentru luare de mita, cumparare de influenta si acces ilegal la un sistem informatic.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe conform carora, „la data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, in calitate sef al SPCRPCIV Maramures, ar fi cumparat influenta unui consilier de la Consiliul Judetean Maramures, pe care acesta din urma pretindea ca o are pe langa anumite persoane, astfel incat inculpatul Donciu Viorel-Andrei sa fie desemnat in continuare in aceeasi functie.
Numirea in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures expira in data de 15 februarie 2021
In schimbul mentinerii sale in functie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la inmatricularea unor vehicule detinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidati la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, precum si cu indeplinirea oricaror alte atributii de serviciu pe care ofiterul de politie le are potrivit functiei, in interesul personal al consilierului sau in interesul altor persoane.
La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiasi consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fara drept baza de date a MAI-Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societati comerciale”.
Procurorii mai transmit ca Donciu, in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures, ar fi primit in zilele de 9, 10 si 25 februarie 2021, diferite sume de bani cu titlul de mita pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto ori pentru inmatricularea unor vehicule.
Sumele de bani luate drept spaga nu erau mari, intre 100 si 400 de lei, insa se strangeau multi bani avand in vedere numarul mare de persoane care doreau sa urgenteze termenele de inmatriculare sau examinare pentru permisul auto.
Andrei Viorel Donciu a fost imputernicit pe o perioada de trei luni de zile la conducerea Serviciul Permise si Inmatriculari Suceava, incepand cu data de 24 martie. El a ajuns la Suceava prin detasare dupa ce subcomisarul Alexandru Dutuc si-a dat demisia.
Fabrica de permise de la Suceava, „primul episod”
Cinci examinatori din Suceava sunt in arest preventiv fiind cercetati de DNA intr-un dosar de luare de mita.
In dimineata zilei de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA si ofiterii DGA au facut in total 67 de perchezitii in cel mai mare dosar de coruptie din domeniul permiselor si inamtricularilor auto.
In timpul perchezitiilor, in locuintele inculpatilor, procurorii au descoperit sume uriase de bani, in total peste doua milioane de euro.
Despre seful gruparii, Radu Obreja, se spune ca incasa sume fabuloase din aceasta afacere, peste 20.000 de euro intr-o singura zi.
Toata afacerea era „supravegheata” de un ofiter DGA, Martin Mihail. Acesta ar fi asigurat protectie juridica activitatii infractionale de coruptie derulata la nivelul serviciului de permise (SPCRPCIV) Suceava, structura al carei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionut. Protectia juridica, asigurata de ofiterul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat in divulgarea, fara drept, a unor informatii la care avusese acces in virtutea atributiilor, informatii menite sa il favorizeze pe Obreja Radu Ionut, seful Compartimentului permise Suceava si pe complicii sai.
In urma finalizarii perchezitiilor efectuate de catre procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava in cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani si bunuri in valoare de peste 1.000.000 euro.
Cititi mai multe pe ziare.com