Raluca Fiterman, CEO al Rețelei Medicale Arcadia ne-a vorbit despre investițiile pe care le plănuiește anul acesta, despre lansarea Spitalului de Recuperare Medicală, dar și despre impactul pandemiei asupra pieței serviciilor private de sănătate și schimbarea așteptărilor pacienților în 2020.
Din punct de vedere business, cum a fost ultimul an pentru Arcadia?
Anul 2020 a fost unul plin de provocări, dar și de reușite. Au fost necesare investiții financiare importante, implicare și dedicare continuă. A fost anul în care am depășit unele limite.
La nivel de business am continuat să venim în sprijinul pacienților cu servicii medicale la standarde ridicate. Peste 350.000 de pacienți au fost tratați anul trecut în cele 6 Centre Medicale Arcadia și au fost realizate mai mult de 7.500 de intervenții chirurgicale. Peste 1.200 de bebeluși au venit pe lume în siguranță, la Maternitatea Arcadia. Atât pacienții, cât și echipa medicală au fost în siguranță datorită măsurilor pe care le implementăm în mod continuu la Arcadia.
Ce ați schimbat în strategia de business a companiei în ultimele 12 luni?
La baza strategiilor pe care le avem în vedere în dezvoltarea Rețelei Medicale Arcadia se află întotdeauna nevoile pacienților. Este misiunea pe care ne-am asumat-o încă de la început și ne-am propus să continuăm în acest spirit.
În ultimul an am accelerat unele procese și direcții deja existente în strategia noastră de business. Am lansat serviciul de telemedicină ArcadiaLine mai devreme tocmai pentru a răspunde noilor nevoi ale pacienților de a primi consultanță medicală la distanță.
La fiecare nivel, am implementat strategii adaptate noilor condiții. Doar câteva exemple: reorganizarea fluxurilor de pacienți, în primă fază, extinderea programului de funcționare al Centrelor Medicale Arcadia, asigurarea unui program non stop pentru serviciul de Call Center.
În momentele în care apar situații imprevizibile, mai ales în antreprenoriat, trebuie doar să ai curajul să inovezi. Întregul proces are la bază muncă, focus, pasiune și plăcerea de a învăța zi de zi.
Care sunt planurile pe termen scurt, mediu și lung pe care le aveți pentru Arcadia?
Avem în vedere extinderea serviciilor medicale pentru a ajunge la cât mai mulți pacienți care au nevoie de expertiza echipei medicale Arcadia. Anul acesta vom lansa Spitalul de Recuperare Medicală, un proiect ambițios și inovator, care va reprezenta o soluție importantă pentru mulți pacienți.
De asemenea, analizăm și planificăm integrarea, în Rețeaua Arcadia, a unui concept revoluționar în zona de de oncologie, radioterapie și radiochirurgie.
Planurile pe termen lung includ menținerea aceleiași viziuni de business în care pacientul este pe primul plan. De aici vom construi și adapta întotdeauna serviciile noastre cu empatie, în acord cu nevoile comunității.
La cât se ridică bugetul de investiții pentru acest an și în ce vor fi direcționați acești bani?
Dintotdeauna am analizat atent nevoile din piața medicală și am investit în dezvoltarea unor proiecte necesare pentru pacienți. Anul acesta, pentru Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia am investit, până acum, 10 milioane de euro și vom continua investițiile în acest proiect de anvergură.
Strategia noastră pe termen mediu conține și alte proiecte importante, despre care vă propun să discutăm în viitorul apropiat.
Arcadia este implicată și într-o serie de proiecte sociale și educaționale. Ne puteți da mai multe detalii despre acestea? De ce ați ales să vă implicați?
La Arcadia suntem hotărâți să ne fundamentăm toate programele cu respect pentru oameni, dar și pentru natură. Este un vis care dezvoltă o realitate mai bună pentru noi și pentru generațiile următoare.
Un alt vis este acela ca educația continuă, de calitate să fie mai mult decât un concept. Să fie un mod de viață. Să construim cu responsabilitate, informați și conectați.
Inițiativele Arcadia cu dimensiune socială și educațională sunt menite să completeze toate celelalte activități ale noastre, astfel încât să schimbăm în bine comunitatea. Educația pentru sănătate este o parte importantă a procesului de creștere, de devenire și, din acest motiv, este o temă importantă pentru noi.
Anul trecut am implementat cu succes un proiect educațional cu privire la importanța măsurilor de igienă și protecție în contextul Covid. Proiectul s-a adresat copiilor și a fost realizat cu sprijinul lor: copiii au devenit profesori de responsabilitate pentru colegii lor și chiar și pentru adulți.
Am fost partener activ în proiectul Caravana Microduș, alături de Asociația Zi de Bine și de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, și am pledat astfel pentru importanța igienei.
Am continuat și dezvoltat și activitățile noastre CSR, din același motiv, acela de a fi o parte importantă din comunitate.
Cum arată piața locală a serviciilor private de sănătate, care a fost impactul pandemiei și cum credeți ca va evolua în următoarea perioadă?
Serviciile medicale din sectorul privat reprezintă o zonă competitivă, care imprimă, în același timp, stabilitate și încredere pentru pacienții din România. Cred că această piață este foarte bine dezvoltată, iar faptul că furnizorii vin cu soluții și servicii de calitate și caută în mod permanent să inoveze este un semn clar că lucrurile nu se vor opri în acest stadiu. Odată cu cererea tot mai mare din partea pacienților români, piața se va extinde într-o proporție și mai ridicată, acoperind tot mai multe zone din țară.
Cred că impactul pandemiei a fost unul major: cuvântul cheie al anului 2020 a fost „adaptare”, lucru valabil și în cazul sectorului privat de sănătate.
Cum s-au schimbat așteptările pacienților în 2020?
Pacienții au întotdeauna nevoie de îngrijire și servicii medicale de primă calitate. Contextul pandemic pe care-l traversăm a impus măsuri suplimentare pentru siguranța pacienților și echipei medicale, iar la Arcadia – Spitale și Centre Medicale, ne-am concentrat eforturile pentru a răspunde acestei nevoi de siguranță, pentru a pune la dispoziție echipamente de protecție și a asigura toate condițiile necesare. Suntem într-un continuu dialog cu pacienții, tocmai pentru că știm cât de importantă este informarea corectă.
Personal, am speranța ca, odată cu lecțiile dure ale anului trecut, pacienții români să înțeleagă într-o mai mare măsură importanța prevenției medicale și să acorde mai multă atenție propriei sănătăți.
Zona de nord-est a țării este regiunea cu cel mai mic număr de medici. Cum este să fii antreprenor în sistemul medical privat în regiune? Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați?
Provocările pe care le întâmpinăm sunt de fapt particularitățile care caracterizează comunitatea în general și domeniul antreprenorial și medical, în mod special. În zona de Nord-Est își desfășoară activitatea unii dintre cei mai buni specialiști, cu foarte multă dedicare pentru munca lor. Cadrul pe care-l asigurăm, prin echipa complexă, multidisciplinară, tehnologia actuală pentru fiecare specialitate și strategiile de dezvoltare, creează în Arcadia locul de dezvoltare și împlinire profesională pentru medicii din regiunea de nord-est, dar nu numai. Avem colaborări importante cu medici din alte zone ale României, dar și din Europa.
O direcție importantă pe care ne axăm la Arcadia este aceea de a oferi pacienților soluțiile optime și de a răspunde într-un mod care să susțină așteptările de la sistemul medical, atât ale noastre, ca pacienți la rândul nostru, cât și cele ale comunității.
Sursa: Revista BIZ