Un raport care arată deficienţele tuturor secţiilor de anestezie şi terapie intensivă de la spitale din ţară scoate la iveală nereguli grave inclusiv la unităţi medicale ieşene. În momentul controlului, care a fost efectuat la finalul anului trecut, în Iaşi existau trei spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu, în cazul a şase spitale s-a descoperit că instalaţiile electrice sunt suprasolicitate sau folosite cu improvizaţii.
Totodată, pompierii au descoperit că nu se asigură condiţii de evacuare în situaţii de urgenţă în şapte unităţi medicale. În urma incendiului care a avut loc pe 14 noiembrie 2020 la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ în unităţile sanitare care au secţii ATI au fost făcute o serie de controale de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Printre aspectele avute în vedere în timpul controalelor s-au numărat: verificarea avizării-autorizării clădirilor în care se află secţia ATI, dacă funcţionează instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor, dacă secţiile ATI sunt dotate cu stingătoare, dar şi verificarea documentelor care să ateste funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a altor instalaţii şi echipamente specifice din secţia ATI.
Printre acestea se numără substanţele anestezice inflamabile, buteliile de oxigen, instalaţiile aferente staţiilor de oxigen etc. Una dintre principalele nereguli găsite în timpul controalelor la secţiile ATI din spitalele ieşene a fost funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu. În această situaţie se aflau trei spitale din Iaşi la momentul controlului: Spitalul de Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” şi Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu”. La Spitalul „Parhon” până la finalul acestui an urmează să fie renovată complet Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar la Spitalul de Copii se află în proces de reabilitare în această perioadă, fiind vorba despre un proiect de 121 milioane de lei.
La şase spitale, reţeaua electrică este supraîncărcată
Şase unităţi medicale ieşene au instalaţii electrice care sunt folosite cu „defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor”. Această problemă era întâlnită în momentul controalelor la Maternitatea „Cuza Vodă”, Spitalul de Copii, Spitalul Căi Ferate, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” şi la Spitalul mobil de la Leţcani.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro
Raportul complet poate fi citit AICI