„Nu există altă cale pentru România decât să devină un membru tot mai puternic al Uniunii Europene, cu o democrație și un stat de drept solide, și să intensifice parteneriatul cu Statele Unite ale Americii.
Prezența României în UE ne-a asigurat cea mai rapidă dezvoltare din istoria noastră. Influențe benefice au fost asupra statului de drept, asupra economiei, chiar și asupra infrastructurii. Miliarde de euro, sub formă de fonduri europene, ne-au ajutat să creștem, au adus beneficiile modernității chiar și în satele care păreau pierdute.
România va avea la dispoziție 80 de miliarde de euro în anii ce vin și trebuie să îi utilizăm pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, inclusiv în Moldova prea mult neglijată, și a infrastructurii de utilități, pentru că acestea reprezintă motorul dezvoltării economice și a comunităților. Să aducem bani europeni în educație și sănătate, pentru că, fără cele două, drumurile și clădirile devin inutile.
Parteneriatul cu SUA ne-a asigurat securitatea în fața pericolului rusesc – care este o realitate – și ne oferă stabilitate în plan extern, transformând România într-o țară cu adevărat importantă geostrategic. Prin urmare, salutăm semnarea Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii, care va aduce investiții de miliarde de dolari în țara noastră.
Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 și în recondiționarea unității 1 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Avem astfel parte de tehnologie de ultimă oră pentru acest obiectiv strategic. Prin dezvoltarea centralei nuclearo-electrice și prin începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, ambele cu bani americani, România va deveni exportator de energie și va fi total independentă de influențele politice dinspre Est.
În plus, acest parteneriat își propune un proiect de anvergură: construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Constanța de Gdansk, un coridor comercial, dar și pentru NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Potențialul de dezvoltare pe care-l aduce un asemenea proiect este uriaș, pe termen lung, căci aceste drumuri, de asfalt și de fier, vor aduce prosperitate regiunilor prin care trec. Vor dezvolta portul Constanța, ținut prea mult în subdezvoltare, dar vor aduce şi investitori care vor putea astfel să își scoată marfa rapid spre Europa și spre Orient.
În fine, remarcăm mesajul definitoriu transmis de ambasadorul SUA la București, domnul Adrian Zuckerman: „România și Polonia reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei“. Se împlinește visul de decenii al românilor: Au venit americanii.
Și sunt hotărâți să rămână aici, spre folosul ambelor părți.”
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL de Iași