După un weekend „pe uscat“, locuitorii din câteva comune suburbane Iaşului s-au arătat revoltaţi faţă de sistarea furnizării apei potabile în reţeaua Apavital.
Ce-i drept, pe pagina de internet a societăţii de apă a fost anunţat vineri un program extrem de „zgârcit“ de alimentare cu apă a localităţilor Horleşti, Zahorna şi Tăuteşti:
„În scopul refacerii rezervelor de apă din localitatea Rediu, Apavital va furniza apă potabilă zilnic în intervalul orar 14-16, pe toată perioada caniculară“, către utilizatorii din aşezările menţionate. Probleme punctuale au fost semnalate şi în Valea Lupului.
Pe fondul creşterii debitelor de consum, Apavital a decis să construiască o conductă de aducţiune a apei dinspre Miroslava, am aflat de la purtătorul de cuvânt al societăţii. Cel târziu astăzi (marţi), totul ar trebui să reintre în normal, renunţându-se astfel la programul redus de furnizare a apei, ne-a precizat Răzvan Manolache.
Pe de altă parte, şi altor comune li s-a impus un program de furnizare a apei potabile. La Belceşti şi Focuri, sistarea temporară a fost cauzată de creşterea consumului, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Resursele din rezervoarele de înmagazinare Apavital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora“, este explicaţia oferită pe pagina de internet www.apavital.ro. În acest caz, restricţiile sunt impuse până al sfârşitul lunii, cu program zilnic între orele 7-10 şi 17-22.
Aceeaşi situaţie şi în Deleni, Cotnari, Scobinţi şi Cepleniţa.
Pe de altă parte, turbiditatea apei Prutului, determinată de precipitaţiile abundente înregistrate luna trecută şi de deversările controlate de la barajul Stânca-Costeşti, a dus la furnizarea apei de asemenea în regim nepermanent, către localităţile Ţigănaşi, Cârniceni şi Mihail Kogălniceanu (comuna Ţigănaşi), Victoria, Sculeni, Şendreni, Luceni, Icuşeni, Stânca şi Frăsuleni (comuna Victoria).
„Viitura de pe râul Prut aduce apă cu turbiditate crescută, care nu poate fi prelucrată în Staţia de tratare de la Sculeni, limitarea tehnică şi tehnologică fiind motivul care ne pun în imposibilitatea de a furniza apă potabilă către utilizatorii din zonele afectate“, se precizează pe site-ul ApaVital.