Expoziţia „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Tezaurul de la Răducăneni“ va aduce în atenţia publicului unele dintre cele mai valoroase obiecte din colecţiile tuturor muzeelor aflate în componenţa Muzeului de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi şi Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza“ de la Ruginoasa, o parte dintre acestea fiind neexpuse de mai bine de 30 de ani.
Expoziţia va fi deschisă în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii în perioada 28 februarie – 28 mai, fiind accesibilă între orele 10-17, de marţi până duminică. Evenimentul este organizat de către Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, fiind conceput sub forma unei serii de micro-expoziţii organizate sub acelaşi titlu.
Prima expoziţie din această serie aduce în atenţia vizitatorilor tezaurul de obiecte de podoabă şi monede de la Răducăneni, datat la finalul mileniului I, şi care constituie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în zona de la răsărit de Carpaţi în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Tezaurul este compus în prezent din 59 de piese, fiind descoperit în 1969, intrând în colecţia muzeului din 1978. Majoritatea pieselor sunt realizate din argint, fiind obiecte de podoabă şi accesorii vestimentare, alături de patru mici lingouri şi şapte monede arabe.