Istoria scrisului, a instrumentelor și a suporturilor de scris, diverse formate de cărți, povești din lumea întreagă sau manuscrise ale marilor autori români. Asta au descoperit elevii de la Școala Gimnazială ”D.D.Pătrășcanu” Tomești, în timpul unor vizite la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”, organizate de către Asociația ACVO în cadrul proiectului ”Prietenii Cărților”. La final, copiii au descris în compuneri, poezii sau desene ce și-ar dori să fie dacă ar avea de ales dintre orice ființă sau lucru, dar și ce ar schimba în lume dacă ar avea puteri supranaturale pentru o zi.
Proiectul, desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2019, a adus la bibliotecă 82 de elevi de clasa a V-a, scopul fiind descoperirea plăcerii de a citi în rândul tinerelor generații prin intermediul unor întâlniri interesante și interactive cu Maria Iov, specialist în comunicarea cu copiii, bibliotecar cu vechime de 25 de ani, implicată și pasionată în a lucra cu cartea. Copiii au descoperit ce îi determină pe oameni să scrie și să citească, ce rol au emoțiile în aceste procese, care este istoria scrisului, a instrumentelor și suporturilor de scris, au văzut cea mai mică și cea mai mare carte din lume, manuscrisele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Vasile Alecsandri. Pentru a doua întâlnire, copiii au primit o provocare: să descrie în compuneri, poezii sau desene ce și-ar dori să fie dacă ar avea de ales dintre orice ființă sau lucru, dar și ce ar schimba în lume dacă ar avea puteri supranaturale pentru o zi. Iar, la final, au primit pachete cu cărți și dulciuri din partea Asociației ACVO.
”Câtă bucurie am văzut pe chipurile acelor copii! Câtă încântare atunci când au deschis pachetele cu cărți! Cât interes pentru istoria cărților, a scrisului și a instrumentelor de scris! Reacțiile copiilor implicați în proiectele ACVO demonstrează că acestea ajung la sufletele lor și ne dau încă un imbold să continuăm pe această cale. Educația tinerelor generații este foarte importantă, iar educație fără lectură nu se poate. Ni s-a părut foarte important să dăruim cărți acestor copii pentru că drumul spre cunoaștere presupune ca ei să descopere plăcerea cititului”, a precizat dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.
Descrierile elevilor au scos în evidență dorința de trăi într-o lume mai bună și de a se implica în realizarea acestui deziderat. Mulți și-ar dori să fie flori, anotimpuri sau pomi de Crăciun pentru a aduce bucurie celor care îi privesc. Și ar transforma lumea într-un loc în care oamenii să se iubească, să fie uniți, fără ură, violență, infracțiuni, în care toți copiii să aibă părinți și toți oamenii, o masă caldă în fiecare zi.
”Un proiect de promovare a lecturii cu impact educațional și emoțional, cu rezultate extraordinare. O călătorie în lumea cunoașterii, descoperirilor, a dezvoltării imaginației și a cuvântului rostit de candoarea unui copil care uneori privește lumea prin ochii unui adult. Metoda de lucru interactivă, textele, cărțile vechi și noi, materiale cu ilustrații sugestive unde lucrează imaginația și compoziția au fost instrumentele care au deschis suflete, au realizat comunicarea, au atins latura emoțională. Realizarea unui concurs-provocare premiat cu cărți a adus o lumină minunată despre speranța în viitorul unei educații pe care o merită orice copil. A fost o colaborare perfectă între oameni motivați și dornici să facă copii fericiți. Da, am văzut copii fericiți!” a spus Maria Iov.
Proiectul ”Prietenii cărților”, realizat în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” Iași și Școala Gimnazială ”D.D. Pătrășcanu”, face parte din seria acțiunilor prin care Asociația ACVO își propune să contribuie la formarea și educarea tinerelor generații.