Sute de copii din Iași au învățat lucruri inedite despre apăprin intermediul unei piese de teatru puse în scenă de către un grup de elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Proiectul implementat de către Asociația ACVO a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a importanței economisirii apei și a folosirii acesteia în mod corect în rândul tinerelor generații.
AVI este o picătură de apă născută într-un nor mic, alb și pufos care se plimbă cât e ziulica de mare pe deasupra orașelor, câmpiilor și pădurilor. Este însă înghițită de un nor mare și negru, care o eliberează dupa ceva timp pe pământ, unde cade într-o băltoacă. Tare mai era supărată picătura de apă pentru că avea acum hăinuțele murdare, însă nu a avut timp să se gândească prea mult pentru că a fost luată într-un vârtej, împreună cu alte milioane de picături, și dusă într-o stație de tratare a apei unde, după mai multe operațiuni, a devenit curată ca lacrima, numai bună de băut. Și foarte fericită că poate ajunge în casele oamenilor, unde să întâlnească o grămadă de copii.
Aventura lui AVI a fost prezentată, în perioada noiembrie-decembrie 2019, elevilor din clasele 0-IV de la Școala Primară ”Gheorghe Asachi”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială ”Mihai Codreanu” și Școala Gimnazială Chicerea, structura Goruni. Înainte de a îmbrăca hainele pentru spectacol, actorii au interacționat cu micuții, cărora le-au explicat cum pot folosi apa în mod eficient, cum pot economisi zi de zi, de ce apa nu are gust, miros, culoare și cum se traduce acest cuvânt în mai multe limbi de circulație internațională.
”Proiectulrealizatîncolaborare cu Asociația ACVO a fost o experiențăpecât de inedită, peatâtde utilăpentrueleviimei din clasa a XII-a, care au lucrat cu entuziasmșipasiunelaacestăproducțiece a pusînscenăpovesteapicăturii de apă. Pentruei a fost o adevăratăprovocare, datfiindcă au fostnevoițisăîșiadaptezediscursulșiinformațiiletransmisepentruvârstacopiilorcărora se adresau, săfacă o cercetareînacestscopșisăagrementezeîntreagăscenetă cu dansuriși costume care săîiatragăpeaceștia. Toateeforturile au fostînsărăsplătite de bucuriacontactuluiuman, alinocenteișicălduriimicilorspectatori, darși de speranțacăaceastăsămânțăsădităînsufletullorarputeadaroadeodatăajunșiadolescențisauchiaradulțiînsensulprotejăriiplaneteinoastreprinrespectulfață de apă.”, a spus prof. Mira Cucinschi, coordonatorulgrupului de elevi care a pus înscenăpiesa de teatru.
La final, copiii au primit picături de apă antistres ACVO și cărți de colorat cu povestea picăturii de apă.
“Este necesarcamicuțiisă înțeleagă aspecte importate în privința apei și a economisirii acestei resurse și am considerat că cel mai bine este să le transmitem acest mesaj prin joc. Una dintre direcțiile Asociației ACVO este protecția sustenabilă a mediului și, atât timp cât copiii înțeleg faptul că resursele nu sunt nelimitate, avem speranța că noile generații vor privi cu responsabilitate felul în care le consumă. Și mai important, credem că mesajul nostru va ajunge, prin intermediul acestor copii, și la familiile acestora, iar economisirea va deveni una dintre aspectele de zi cu zi ale celor mari și mici deopotrivă”, a precizat dr.ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO.
Pentru elevii de la Școala Chicerea, structura Goruni, surpriza a fost și mai mare pentru că piesa de teatru a venit la pachet cu darurile lui Moș Crăciun. Toți cei 166 de școlari și preșcolari au primit daruri dulci și cărți din partea Asociației ACVO.
Despre Asociația ACVO
Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda pe care asociația și-o propune sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.