Dintr-un şanţ într-altul. Aşa a fost marcată o trecere de pietoni pe DJ208C, în apropiere de intersecţia cu DJ207N de la ieşirea din Orăşeni Deal spre Vorona, supranumită şi „intersecţia morţii”.
„Inspiraţia” drumarilor botoşăneni a fost remarcată în timpul şedinţei Consiliului Judeţean de ieri de consilierul liberal Radu Anton, care locuieşte în comuna Vorona, scrie monitorulbt.ro.
„La intersecţia drumurilor judeţene de la Orăşeni, la Vorona şi până la Tudora s-au făcut marcaje pentru treceri de pietoni. Aceste treceri de pietoni sunt între şanţ şi şanţ. Niciun podeţ, nici o alee. De ce traversează oamenii, ca să treacă dintr-un şanţ în altul? Numai la noi, la Botoşani, s-a văzut aşa ceva! Inclusiv în faţa şcolilor nu există niciun podeţ, nici o alee”, a spus Radu Anton în şedinţa de CJ.
În replică, vicepreşedintele CJ, Dorin Birta, a spus că trecerile de pietoni au fost realizate după consultarea cu primarii comunelor traversate de drumurile judeţene. „Trecerile de pietoni sunt poziţionate în locurile în care au fost stabilite de cei de la drumuri şi primari. Traversarea drumului nu necesită să fie un pod într-o parte şi unul în cealaltă parte. Aşa ar trebui să facem trotuare pe marginea tuturor drumurilor judeţene, pentru ca cei care circulă pe aceste drumuri să nu mai meargă pe partea stângă, ci să meargă pe trotuar”, a precizat Dorin Birta, subliniind că au fost şi suplimentate trecerile de pietoni la solicitarea primarilor.
Probleme în privinţa marcajelor
De asemenea, Radu Anton a ridicat şi o altă chestiune stringentă a drumurilor din judeţ. Este vorba de modul în care acestea sunt marcate. Acolo unde marcajele s-au făcut, de obicei s-a trasat doar axul drumului, fără a se mai marca benzile laterale, ceea ce în condiţii de ceaţă sau întuneric reprezintă un adevărat pericol pentru şoferi, mai ales dacă ţinem cont că drumurile judeţene sunt mai înguste. „Inventăm noi, judeţul Botoşani, noi reguli de marcaje pe drumurile judeţene. Potrivit normativelor, aceste marcaje se execută atât pe axul drumului, cât şi pe marginile laterale. La noi, în judeţul Botoşani, se face numai axul drumului. De ce? În condiţii de ceaţă este destul de greu de circulat”, a declarat Radu Anton.
Replica a primit-o tot de la vicepreşedintele CJ, care susţine că doar pe drumurile naţionale marcajele se fac şi pe extremităţile laterale a căii de rulare şi nu şi pe cele judeţene. Răspunsul nu l-a mulţumit pe Radu Anton, care a încercat să le explice consilierilor că drumul recent reabilitat spre Vorona era marcat şi pe margini.
Mai mult, trebuie spus că DJ207N, care traversează drumul judeţean „incriminat” de către Radu Anton, a fost marcat, după ce a fost modernizat, şi pe laterale. E drept că, atunci când s-a refăcut marcajul, drumarii au preferat să „înnoiască” doar axul drumului nu şi lateralele.