Sărbătoarea de Halloween a căpătat proporții în România. În 2019 este așteptată cu nerăbdare, atât de copii, cât și de adulți. Iată care sunt cele mai populare tradiții de Halloween.
Halloween-ul se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 31 octombrie, iar în 2019 va cădea în noaptea de joi spre vineri. Petrecerile de Halloween, decorațiunile și costumele au devenit foarte populare în ultimii ani și în România.
Sărbătoarea de Halloween a căpătat proporții în România, iar în 2019 este așteptată cu nerăbdare, atât de copii, cât și de adulți. Iată care sunt cele mai populare tradiții de Halloween
Halloween-ul se sărbătorește, în fiecare an, pe data de 31 octombrie, iar în 2019 va cădea în noaptea de joi spre vineri. Petrecerile de Halloween, decorațiunile și costumele au devenit foarte populare în ultimii ani și în România.
Halloween 2019 România. De unde vine obiceiul dovleacului de Halloween
Cea mai cunoscută tradiție de Halloween în România și în lumea întreagă este cea a sculptării dovleacului. Legenda dovlecilor-felinar se leagă de personajul emblematic Jack O’Lantern, care îşi are originile tot în Irlanda. Un fermier pe nume Jack a reușit să-l păcălească pe diavol și astfel nu a mai reușit să ajungă nici în iad, nici în rai.
Sufletul lui a rătăcit pe pământ până într-o zi când și-a făcut o lanternă dintr-o ridiche și o bucată de cărbune. Legenda spune că beţivul irlandez, cu sufletul condamnat, reapare în fiecare an, în ziua morţii sale, de Halloween. Legenda a fost preluată. Oamenii au ajuns să pună dovleci sculptați în fața casei pentru a ghida sufletele rătăcite în noaptea de Halloween.
Tradiții și superstiții de Halloween. Ce se face de Halloween în România
Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea, inclusiv în România.
Totuşi, Halloween-ul a început să capete influenţe diverse în funcţie de cultură, cât şi de dorinţa fiecăruia. În România, Halloween-ul este sărbătorit, cel mai frecvent, în jurul mitului lui Dracula. Asta pentru că românii au o altă sărbătoare care cinsteşte morţii: Sâmbăta Morţilor sau Moșii de Vară, ori Moșii de Iarnă.
Românii au împrumutat oarecum sărbătoarea de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice cum ar fi măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc. Însă puţini români ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. Cu toate acestea, și în România, Halloween-ul este un prilej de petrecere.
Superstiții de Halloween
De sărbătoarea de Halloween sunt legate numeroase superstiții:
Se spune că, dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul;
Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci. Se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el;
Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează;
Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele;
Lumânarea aprinsă în dovleac are scopul de a ține spiritele rele la distanță;
Dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă;
Se spune că de Halloween se deschide poarta dintre cele două lumi și sufletele celor morți umblă libere pe pământ. Conform superstițiilor, aceste spirite se deghizează și bat pe la uși cerând bani sau mâncare. Cine nu oferă nimic spiritelor riscă să fie blestemat sau bântuit.
(Sursa: Cancan)