Botoşani
Botoşani

Botoşani (321)

În perioada 11 – 12 ianuarie, poliţiştii Secției Regionale de Poliție Transporturi ISRPT) Iași au desfășurat activităţi specifice pe linie de investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice şi ordine publică pe magistralele de cale ferată 500, 600 şi secţiile adiacente pentru prevenirea și combaterea activităților comerciale ilicite, prevenirea cerșetoriei precum și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în stațiile de cale ferată, zonele adiacente și pe trenurile de călători din judeţele Iaşi, Nemaţ, Vaslui, Botoşani şi Bacău. Au fost verificate 24 de societăţi comerciale, patrulate 112 trenuri de călători, staţii de cale ferată şi controlate 19 autoturisme.  Au fost legitimate  233 de persoane şi depistaţi 84 călători frauduloşi. „Au fost găsiţi şase minori lipsiţi de supraveghere. Au fost alicate 82 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.140 lei, dintre care 36 la Legea nr. 61/1991, 2 conform Legii 12/1990, 20 conform H.G. nr. 203/1994 şi 4 conform Legii nr. 333/2003, 5 la regimul circulaţiei rutiere, iar restul pentru alte abateri”, se arată într-un comunicat emis astăzi de SRPT, structură din care face parte şi Poliţia Transporturi Feroviare Botoşani.

 

Sursa: monitorulbt.ro

Un bebeluş în vârstă de patru luni şi-a pierdut viaţa, ieri dimineaţă, după ce, în urma unei răceli, mama l-ar fi tratat cu un leac găsit pe internet, fără să consulte vreun medic.

Tragedia s-a petrecut în localitatea Dracşani, comuna Suliţa. Mama a sunat ieri dimineaţă la 112 şi a anunţat ambulanţa, când a văzut că băieţelul nu mai răsuflă. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, însă când au ajuns cadrele medicale copilul era deja în stop cardio-respirator. În plus, copilul avea arsuri pe piept, după ce mama a încercat să îi trateze răceala cu sare fierbinte.

Cazul este cu atât mai şocant şi revoltător cu cât tânăra, deşi a avut acces şi la internet şi era şi la Botoşani când copilul se simţea rău, a preferat se plece la ţară şi să îl trateze cu leacuri băbeşti. „Copilul nu tuşea, dar avea aşa, un horcăit. I-am dat un medicament pentru răceală şi am zis că trece. Acum două seri i-am făcut o compresă cu sare caldă şi i-am pus la piept. Am citit pe internet că aşa se face”, a spus înlăcrimată Andreea Mihaela Hoştină, mama copilului.

Bebeluşul fusese botezat sâmbătă, la biserica din Dracşani, iar preotul din sat a observat că acesta era răcit şi i-a recomandat mamei să meargă la medic.

Fata mai are un copil în vârstă de 2 ani, cu un alt bărbat. Tatăl tinerei spune că aceasta a venit cu copilul răcit din oraş şi că i-a spus să meargă la medic.

Poliţiştii au dus-o pe tânără la audieri, iar trupul neînsufleţit al bebeluşului a fost ridicat de Medicina Legală, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei morţii.

Sătenii din Dracşani sunt şocaţi, şi spun că nu au auzit de un asemenea leac pentru răceală.

Medicul de familie al bebeluşului mort ieri dimineaţă este revoltat de acest caz, mai ales că tânăra nu s-a mai prezentat la cabinet de după prima vaccinare a copilului, şi aceea făcută tot la insistenţele medicului de familie.

Cadrele medicale recomandă tuturor părinţilor ca la primele simptome să se prezinte la medic şi să nu apeleze la leacuri de pe internet sau din bătrâni.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

Sursa: monitorulbt.ro

 

 

Ieri a continuat activitatea de deszăpezire în municipiul Botoşani. Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv, a declarat că activitatea a fost îngreunată de maşinile parcate pe unele străzi şi alei. „Avem în continuare aceeaşi problemă cu maşinile parcate atât pe străzi, cât şi pe unele alei. Pe unele alei dintre blocuri nu am putut intra cu utilajul nostru, tot din cauza maşinilor. Am avut mari probleme şi în cartierul ANL Cişmea”, a explicat oficialul. 

Nici pe străzile Marchian şi Cuza Vodă nu s-a putut interveni aşa cum se cuvine. În unele locuri sunt maşini care nu au mai fost mutate de săptămâna trecută, de la prima ninsoare. 

Simion Drelciuc a precizat că de sâmbăta trecută şi până ieri au fost folosite 300 de tone de material antiderapant şi sunt în continuare suficiente stocuri.

În ultimele zile s-a acţionat şi pentru ridicarea zăpezii din intersecţii. Totodată, s-a acţionat şi în zona unităţilor de învăţământ.

 

srusa: monitorulbt.ro

Intervenţie în premieră pentru singurul medic neurochirurg de la Botoşani. Petre Kiss a operat un pacient de doar şase ani, din Botoşani, care acum este stabil şi în afara oricărui pericol. „Este un pacient cu tumoră cerebrală, iar intervenţia a fost una cu succes. Fetiţa se află sub observaţie medicală”, a declarat Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. Aceasta este şi cel mai tânăr pacient supus unei intervenţii neurochirurgicale la Botoşani. Cel mai în vârstă pacient supus unei astfel de intervenţii avea 93 de ani şi se prezentase la spital cu hematom subdural.

Zeci de intervenţii chirurgicale au fost efectuate de la înfiinţarea Compartimentului de Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean. Este vorba de 70 de intervenţii chirurgicale efectuate în mai puţin de un an, cele mai frecvente fiind herniile de disc, traumatologiile din urgenţe şi tumorile neurologice.

Potrivit directorului medical al spitalului, medicului Angela Ţurcanu, urgenţele majore din sfera neurochirurgicală nu vor putea fi, deocamdată, rezolvate la Botoşani, dar dotările din Compartimentul de neurochirurgie permit tratarea cazurilor subacute, cum ar fi o operaţie de hernie de disc.

Compartimentul de neurochirurgie are zece paturi şi a fost deschis la etajul patru, unde funcţionează şi Secţia de oftalmologie.

 

sursa: monitorulbt.ro

Municipalitatea botoşăneană şi-a propus să aplice măsuri care să ducă la disciplinarea şoferilor. Primarul Cătălin Flutur a anunţat că regulamentul privind măsurile aplicate în cazul maşinilor parcate neregulamentar va fi actualizat cu noile reglementări stabilite de guvern la finalul anului trecut. „Apar nişte elemente noi prin modificarea legislaţiei. Asta înseamnă că noi va trebui doar să corectăm forma de regulament la care s-a lucrat până acum. Vom da regulamentul spre consultare publică în luna ianuarie”, a explicat edilul.

Cu alte cuvinte, din martie se va trece la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Măsura de ridicare a maşinilor a fost suspendată în decembrie 2010, după ce a generat un val de nemulţumiri în rândul populaţiei. Mulţi botoşăneni au reclamat abuzurile făcute de firma HSR, care avea contract cu municipalitatea.

Pe finalul anului trecut, Guvernul României a dat undă verde măsurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Reprezentanţii guvernului au anunţat că procedura include un set de reguli procedurale care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial. Astfel, poliţistul rutier poate dispune ridicarea maşinii în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară, respectiv în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării, pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de şase metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice, în pante şi în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul „Zonă de staţionare cu durata limitată” peste durata stabilită.

Tot din martie se estimează că vor fi repornite şi parcometrele din parcările cu plată, ce sunt de doi ani obiecte de decor. Acestea au fost oprite la finele anului 2014, când s-a încheiat contractul cu HSR.

Activitatea de administrare a parcărilor cu plată ar putea fi preluată de societatea Eltrans.

 

sursa: monitorulbt.ro

Nou născuţi trataţi cu plante, terapii energetice sau holism în loc de medicaţie performantă. Acestea sunt acuzele aduse de unul dintre cei mai vechi medici din cadrul secţiei de neonatologie a Maternităţii Botoşani, la adresa celei care este chiar şefa respectivei secţii medicale.

 

Medicul primar neonatolog Eugen Prăjinaru a trimis o adresă către managerul Spitalului Judeţean, prin care aduce la cunoştinţă o serie de acuze extrem de grave la adresa colegei şi şefei sale de secţie, medicul Dana Burlacu, spunând că aceasta preferă de multe ori medicina alternativă în favoarea celei clasice în tratarea copiilor internaţi pe secţia de neonatologie sau la reanimare.

 

„Dr. Burlacu Dana este un cunoscut practician al medicinii alternative, mai exact specialităţile homeopatie şi osteopatie. Astfel, a implementat în rândul pacienţilor credinţa că prin aceste tratamente se pot vindeca de orice. (...)”, declară medicul primar neonatolog despre şefa secţiei de neonatologie.

 

Acuzele aduse sunt din cele mai grave, colegul acesteia spunând că metodele care ar fi aplicate de ea pun în pericol viaţa micuţilor pacienţi.

 

Medicul primar neonatolog Eugen Prăjinaru aminteşte că acelaşi medic a fost implicat şi în cazul mediatizat de la Maternitate din toamna anului trecut, în care doi părinţi au făcut plângeri penale faţă de personalul medical, după ce bebeluşul lor a murit la scurt timp de la naştere, deşi li s-a spus că acesta era perfect sănătos.

 

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că sesizarea va fi analizată în această săptămână de către o comisie specializată, care poate decide dacă au fost situaţii în care medicaţia administrată sau tratamentele să nu fi fost cele mai potrivite pentru micuţii pacienţi.

 

Ambii medici au refuzat dialogul cu presa, însă dacă cel care a depus plângerea a admis că a făcut acest lucru, medicul acuzat a precizat că nu doreşte să îşi discute conflictele cu colegii în public.

 

Potrivit unor surse din cadrul spitalului, între cei doi medici există un conflict mai vechi, iar aceasta nu este prima dată când totul se oficializează printr-o plângere formulată la conducerea unităţii sanitare.

 

sursa: monitorulbt.ro

Tâlharii care au ţinut sub teroare municipiul Botoşani timp de două zile, la mijlocul lunii decembrie 2016, rămân după gratii, magistraţii Judecătoriei Botoşani prelungind ieri, cu încă 30 de zile, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Dragoş Petronel Moroşanu, de 20 de ani, Ionuţ Mircea Iasciuc, de 24 de ani, şi Claudiu Constantin Aniţă, de 28 de ani. Avocaţii au solicitat înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar, dar instanţa a decis ca toţi cei trei să rămână în arestul IJP până la mijlocul lunii februarie.

Procurorii spun că prelungirea arestării era necesară întrucât ar fi nevoie de rezultatele unei expertize ADN de pe o mănuşă recuperată în timpul cercetărilor şi care nu poate fi efectuată decât la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, singura unitate din ţară specializată în astfel de analize de laborator.

În rest, anchetatorii susţin că au administrat întreg probatoriul, la dosar existând atât declaraţiile suspecţilor, ale victimelor, dar şi probele adunate de criminalişti şi poliţiştii judiciarişti pe timpul investigaţiilor. De altfel, în urma cercetărilor, poliţiştii au reuşit să recupereze o parte dintre bunurile furate, în afară de bani.

„Nu şi-au justificat în niciun fel faptele”, a spus procurorul de caz, Nicoleta Arpinte, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Atacurile au avut loc în perioada 14-15 decembrie, după lăsarea întunericului, când cinci femei din municipiu, care mergeau singure pe stradă, au fost urmărite şi lovite cu o violenţă neobişnuită, fiind prădate de bijuterii şi poşete. Tinerii urcau în taxi şi solicitau să fie duşi în diferite zone ale municipiului, iar pe traseu îşi alegeau victimele.

Intraţi în alertă chiar după primele jafuri, poliţiştii au organizat o operaţiune fără precedent, în care au fost implicaţi zeci de poliţişti de la Ordine Publică, Investigaţii Criminale, Serviciul criminalistic, ancheta extinzându-se de la Botoşani spre Dorohoi unde a fost prins Dragoş Petronel Moroşanu, iar mai apoi în Suceava unde au fost prinşi Ionuţ Mircea Iasciuc şi Claudiu Constantin Aniţă.

 

Sursa: monitorulbt.ro

Profesorul de la Şcoala de cooperaţie, ridicat în mai 2016 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe motiv că ar fi abuzat sexual de patru elevi, a scăpat de acuzaţiile de pornografie infantilă. Anchetatorii au solicitat o expertiză informatică pe tabletă, dar nu au reuşit să găsească imagini care să confirme această faptă. Prin urmare, dosarul a fost declinat ieri de DIICOT în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, Paul Lupu urmând să fie cercetat doar pentru presupuse agresiuni sexuale.

„Pentru infracţiunea de pornografie infantilă s-a dispus măsura clasării, întrucât nu au fost descoperite probe certe privind existenţa materialelor pornografice cu minori, cercetările urmând să fie continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru infracţiunile de viol şi agresiune sexuală, fapte reţinute în sarcina inculpatului”, a precizat ieri Lăcrămioara Holca, procuror şef al biroului teritorial DIICOT Botoşani.

De altfel, potrivit anchetatorilor, încă din timpul investigaţiilor victimele au declarat că, după ce profesorul filma sau fotografia scenele, imaginile erau şterse. Din acest motiv, procurorii DIICOT au solicitat o expertiză la Institutul de Tehnici Avansate, însă aşa-zisele imagini nu au putut fi recuperate. Eliberat din arest şi pus sub control judiciar, Paul Lupu nu are voie să predea la şcoală şi nici să meargă la restaurantul la care lucra.

Bănuit de raport sexual cu un minor şi pornografie infantilă, profesorul Paul Lupu a fost ridicat de procurorii DIICOT în mai 2016 pe motiv că, în perioada 2014 - mai 2016, profitând de autoritatea pe care o avea asupra elevilor, ar fi întreţinut în mod repetat raporturi sexuale orale cu patru elevi, înregistrând unele scene.

 

 

Sursa: monitorulbt.ro

Aburii alcoolului şi teribilismul unui botoşănean au dus la o desfăşurare de forţe de intervenţie fără precedent la nivelul oraşului, care îl va face pe bărbat să se gândească de două ori înainte să alerteze serviciile de intervenţii.

După o ceartă cu familia, un tânăr de 34 de ani, din Botoşani a pus mâna pe telefon şi a sunat la serviciul de urgenţă 112 şi a spus că în Uvertura Mall se află o bombă, după care a închis. Deşi şansele ca un astfel de apel să fie real sunt extrem de mici, au fost respectate procedurile, iar în câteva zeci de secunde la faţa locului au fost mobilizate zece echipe de la toate structurile de intervenţie.

La toate intrările din centrul comercial au fost postaţi jandarmi, aceştia interzicând accesul în clădire, dar şi pe trotuarul de pe partea acesteia. În acest timp, trei echipaje de poliţie au descins în mall, iar trei echipaje de pompieri şi două ambulanţe cu medic stăteau pregătite în maşini pentru a interveni în caz de nevoie.

O parte dintre clienţii centrului comercial s-au auto evacuat pe scara de incendiu, fără incidente.

Identificarea bărbatului s-a realizat cu ajutorul celor de la STS, care administrează Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, care au ştiut de la bun început numărul de telefon al acestuia, dar şi zona de unde a fost iniţiat apelul. Astfel, au fost alertate imediat echipajele de poliţie, după care au intrat pe fir lucrătorii SRI - Direcţia Judeţeană de Informaţii Botoşani, care au reuşit să-l localizeze.

Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT, care cooperează cu lucrătorii SRI pentru finalizarea cercetărilor.

Între timp, până la finalizarea anchetei, poliţiştii au decis ca bărbatul să fie internat în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean „Mavromati”, unde urmează să fie supus şi unei evaluări de specialitate.

Incidentul a dus la restricţionarea accesului în complexul comercial, dar reprezentanţii „Uvertura Mall” au decis să aştepte concluziile anchetei preliminare.

 

Sursa: monitorulbt.ro

Un individ de 27 de ani, din Botoşani, care a jefuit o sală de jocuri de noroc de pe strada Primăverii, din capătul liniei 1 a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, împreună cu doi complici. Capturarea atacatorului nu a fost simplă, poliţiştii reuşind să refacă filmul atacului, dar să şi probeze faptele.

Jaful a avut loc în noaptea de 20 spre 21 aprilie 2016, după ce Cătălin I., împreună cu Paul Alin G., de 19 ani, pe atunci elev la Liceul Sportiv, şi Alexandru Ioan Ş., de 27 de ani, au căzut de acord să jefuiască sala de jocuri „Imperial” pentru a face rost de bani.

Cătălin I. a adus o mască chirurgicală, o pereche de mănuşi şi, înarmat cu un cuţit de bucătărie, şi-a luat rucsacul în spinare şi a plecat cu bicicleta, cerându-le celorlalţi doi, Paul Alin G. şi Alexandru Ioan Ş. să meargă pe jos şi să verifice sala pentru a alege momentul prielnic. Primul a intrat elevul, dar a numărat greşit persoanele din interior, aşa că a intrat în rol şi celălalt complice, doar că acesta a fost recunoscut de un vecin de cartier, jucător înrăit de jocuri de noroc, cu care a fost nevoit să schimbe câteva cuvinte.

În jurul orei 3 dimineaţa, când tinerii au avut certitudinea că supraveghetoarea sălii, o tânără de 18 ani, a rămas singură, Cătălin I. a dat atacul. A intrat, i-a pus cuţitul la gât, i-a luat borseta cu încasările, a smuls butoanele de panică şi apoi i-a cerut să deschidă şi seiful, furând toate încasările, la plecare luându-i tinerei inclusiv telefonul mobil pentru ca aceasta să nu poată anunţa poliţia. Totul s-a întâmplat în doar două minute şi 15 secunde, tâlharul părăsind zona cu bicicleta lăsată lângă un bar.

Prada a fost de 14.600 de lei şi 160 de euro, bani pe care suspecţii i-au împărţit.

Interesant este că poliţiştii au ajuns la suspecţi în urma unor interceptări telefonice, însă într-un alt furt comis la Bucecea.

Aşa se face că, după numai câteva zile, anchetatorii au reuşit să-l captureze pe Paul Alin G. care a deconspirat întreg planul.

 

Sursa: monitorul.bt.ro

Arhiva Iasi TV Life

« January 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31