Bacău
Bacău

Bacău (289)

Se împlinește o lună, de când cei 10 deputați și 4 senatori aleși la alegerile din 11 decembrie și-au primit certificatele de aleși, într-o festivitate secretă, ținută la Prefectură.

Cei 10 reprezentanți în Camera Deputaților sunt: Gabriel Vlase (PSD), Teodora Șotcan (PSD), Ionel Floroiu (PSD), Lucian Șova (PSD), Claudiu Ilișanu (PSD), Costel Dunava (PSD), Ionel Palăr (PNL), Tudorița Lungu (PNL), Constantin Avram (ALDE) și Lucian Stanciu Viziteu (USR).

Cei patru aleși din Senat sunt: Dragoș Benea (PSD), Miron Smarandache (PSD), Daniel Fenechiu (PNL) și Viorel Ilie (ALDE).

În luna care a trecut, s-au stabilit comisiile din care fac parte parlamentarii și funcțiile acestora. Cea mai înaltă funcție a primit-o Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Niciun reprezentant al Bacăului nu face parte din comisiile de control ale SRI sau SIE, ale căror componențe au fost stabilite luni, 16 ianuarie 2017.

Distribuția parlamentarilor de Bacău, în comisii:

Constantin Avram (lider al grupului ALDE din Camera Deputaților): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Costel Dunava (PSD): Comisia juridică, de disciplină și imunități (secretar) și Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Ionel Floroiu (PSD): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Claudiu Ilișanu (PSD): Comisia pentru politică externă și Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, Tudorița Lungu (PNL): Comisia pentru mediu și echilibru ecologic; Ionel Palăr (PNL): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului; Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (USR): Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (secretar), Theodora Șotcan (PSD): Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport (vicepreședinte), Lucian Șova (PSD): Comisia pentru transporturi și infrastructură (secretar), Gabriel Vlase (PSD): Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Dragoș Benea (PSD): Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Daniel Fenechiu (PNL): Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia pentru egalitatea de şanse; Viorel Ilie (lider al grupului ALDE): Comisia pentru afaceri europene, Miron Smarandache (PSD): Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare.

Aleșii sunt monitorizați

Activitatea parlamentarilor din Bacău este detaliată pe o pagină de Facebook, Monitorizare parlamentari băcăuani, o inițiativă personală și voluntară a consilierului local băcăuan Cristian Ghingheș. Pe pagină, vor fi notate toate inițiativele, atitudinile la vot și activitățile desfășurate de cei 14 aleși.

 

Sursa: zdbc.ro

Un cod galben de precipitații, depuneri de polei și intensificări ale vântului a intrat în vigoare vineri dimineață și va fi valabil până sâmbătă la ora 12:00. Sunt vizate la început Banatul şi Crişana, apoi Transilvania, Maramureşul, Oltenia şi nordul Moldovei.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, judeţele afectate sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Harghita, Braşov, Argeş, Olt, Covasna, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

În aceste zone, pe parcursul zilei de astăzi vor apărea ploi şi lapoviţă moderate cantitativ care vor duce la depunerile de polei. Apoi, la noapte, ninsorile se vor extinde în tot spaţiul intracarpatic. La munte va ninge şi va fi viscol. Rafalele vor depăşi 70 de kilometri pe oră, iar în restul zonelor vizate de codul galben, vântul va sufla cu 55-60 de kilometri pe oră.

În afara zonelor vizate de atenţionarea meteo, soarele va fi generos. Temperaturile vor creşte peste tot şi ar putea ajunge astăzi la 7..8 grade Celsius în Dealurile de Vest.

Weekendul va începe cu ninsori şi lapoviţă în vestul, centrul şi nordul ţării, în timp ce în Oltenia pot apărea şi ploi.

În celelalte regiuni condiţiile de precipitaţii vor fi reduse. Temperaturile vor fi plăcute peste tot, cu valori maxime cuprinse între minus unu şi plus 8 grade, iar cel mai cald va fi în Dobrogea.

De duminică, revine frigul, iar nopţile vor fi geroase. Va mai fulgui în regiunile din interiorul arcului carpatic, apoi, luni seara, vor apărea ninsori slabe în sud-vestul şi în sudul ţării.

 

Sursa: zdbc.ro

Responsabilul cu drumurile din municipiul Bacău, viceprimarul Constantin Scripăț, a abandonat primăria, în plină avertizare meteo de ninsori și ger, și a plecat să se odihnească, în Turcia. Scripăț nu e la prima ispravă de acest fel, în iulie 2010, în timpul inundațiilor, era subprefect și a plecat la plajă, în Creta.

Pe 9 ianuarie 2017, când Bacăul era sub cod portocaliu de ninsori și ger, cineva din grupul de excursioniști cu care viceprimarul a plecat în Turcia și-a dat check-in, pe aeroport. Ulterior, a pus pe Facebook o fotografie de grup, într-un mall din orașul Bursa, Turcia, în care apare și viceprimarul Bacăului.

Cu numai o zi înainte, pe 8 ianuarie 2017, Constantin Scripăț participase la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, la care le-a reproșat reprezentanților firmelor care fac deszăpezirea că nu-i răspund prompt la telefon.

Contactat de Ziarul de Bacău, primarul Cosmin Necula a confirmat că viceprimarul Constantin Scripăț se află în concediu legal, până pe 13 ianuarie. „Nu este nicio problemă că lipsește domnul Scripăț, de activitatea de deszăpezire ne ocupăm eu, ca primar, și colegii mei din primăria Bacău”, a precizat Cosmin Necula.

La inundațiile din 2010, era subprefect și a fugit la plajă, în Creta

Constantin Scripăț nu e la primul abandon de acest fel. În iulie 2010, în timpul marilor inundații de la Săucești, era subprefect și a preferat să plece în concediu, în Creta. „Biletele mi le-am luat din martie. Nu aveam de unde să știu, atunci, că vor fi inundații”, a pretextat Scripăț, la acel moment.

Sursa: zdbc.ro

Bacăul, Capitala și alte 35 de județe vor fi de luni sub cod portocaliu de ger, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

Codul portocaliu afectează 36 de județe și Bucureștiul este în vigoare de astăzi de la ora 10.00. Vor rămâne sub cod galben de ger: Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

De marți seară, vântul se va intensifica treptat, temperaturile vor rămân negative, în jurul a minus 12 – minus 11 grade, iar în cursul nopţii de marţi spre miercuri va începe să ningă. Ninsorile vor fi din ce în ce mai intense pe parcursul zilei de miercuri.

 

 

Sursa: zdbc.ro

Pompierii militari salvatori au intervenit ieri noapte, în comuna Răcăciuni, sat Fundu Răcăciuni, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în gospodăria unui bărbat, în vârstă de 42 de ani. Imediat, la fața locului s-au deplasat șapte salvatori, cu două autospeciale de intervenție cu apă și spumă.

La sosirea forțelor de intervenție la locul evenimentului s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat la o casă de locuit, de tipul P+M. Construcția avea parterul cu pereții din BCA, masarda cu pereții din lemn, izolați cu vată minerală și placați cu rigips, iar acoperișul cu astereală din lemn și învelitoare din tablă.

Autospeciala pompieri

La ora 22:35, incendiul a fost lichidat. Intervenția pompierilor băcăuani a fost una extrem de dificilă din cauza drumului greu accesibil, acoperit cu zăpadă și gheață, a temperaturii foarte scăzute, -14°C și a vântului puternic ce bătea în rafale și își schimba des direcția.

În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă un coș de fum defect sau necurățat ori neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars aproximativ 90 de metri pătrați casă de locuit și bunuri materiale din două camere. De menționat este faptul că, în urma incendiului nu s-au înregistrat victime.

 

Sursa: zdbc.ro

UPDATE: Satele Deleni și Drăgugești din comuna băcăuană Helegiu au rămas fără energie electrică din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Sunt șapte posturi de transformare nealimentate, fiind afectați 1.273 de consumatori din cele două localități”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău, Andrei Grecu.

ANM a emis o nouă atenționare de vremea rea, valabilă de le miezul nopții. Astfel, în cursul zilei de vineri (06 ianuarie) şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă (06/07 ianuarie), în Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi troienind zăpada.

Alte 19 județe și Bucureștiul se vor afla în același interval sub cod galben de ninsori, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită.

Se circulă în condiții de iarnă
Se circulă în condiții de iarnă

În județul Bacău, la ora 9.30, conform autorităților locale și județene, nu existau drumuri blocate de viscol, sau alte situații de urgență. În schimb, se circulă în condiții de iarnă, șoferii fiind rugați să se adapteze condițiilor meteo și să respecte sfaturile poliției.

“Nu avem nicio situație de urgență până la această oră. Nu avem nicio localitate fără curent sau alte situații de acest gen. Nu există drumuri blocate în județ, în schimb se circulă în condiții de iarnă”, a declarat Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISUJ) Bacău.

Nici în municipiu nu sunt situații deosebite

În municipiul Bacău, din cauza viscolului, zăpada nu s-a așezat uniform, cartierul CFR fiind „curat”, iar Șerbăneștiul, acoperit de ninsoare. Primarul Cosmin Necula a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că nu s-au semnalat probleme deosebite, se circulă normal, în oraș, unde s-a intervenit cu toate utilajele. Dacă ninsorile continuă, „toate utilajele sunt în dispozitiv”.

La nivelul municipiului Bacău, dispozitivul de intervenție numără 150 de lucrători pregătiți să asigure deszăpezirea principalelor artere ale orașului. Efectivul va fi suplimentat în cazul căderii unor precipitații peste valorile comunicate de ANM, după cum a anunțat municipalitatea. Se intervine cu 14 „sărărițe” (vehicule de deszăpezit și împrăștiat material antiderapant), pentru degajarea principalelor artere rutiere din oraș. La Centrul de cazare temporară deținut de Municipiul Bacău pe Calea Moldovei nr. 96 – 98 sunt pregătite până la 40 de locuri de cazare pentru persoanele sinistrate. Cetățenii au la dispoziție numărul de telefon 0234/984 pentru eventuale sesizări și/sau reclamații. Avertizarea Cod Galben de ninsoare expiră vineri seara, ora 20:00.

Cod roșu în șase județe! Aveți grijă dacă plecați la drum

Viscolul a dus vineri la închiderea A2 și a tuturor drumurilor naționale din Brăila, Călărasi, Constanța și Ialomița. Sunt închise numeroase DN și în Buzău, Vrancea, Galați, Ilfov, Tulcea, Giurgiu. A fost emis un cod roșu de viscol pentru șase județe, valabil până la ora 13.00. Zeci de trenuri au fost anulate, iar pe aeroportul Otopeni se decolează cu întârzieri de până la o oră.

 

Sursa: zdbc.ro

Primăria Bacău pregătește o serie de măsuri pentru a combate problema câinilor fără stăpân din Bacău. De la amenajarea de noi padocuri și înființarea unei clinici mobile de sterilizare și până la amendarea celor care adoptă câini și pe urmă îi eliberează.

Până atunci însă, din ce în ce mai mulți băcăuani se plâng că au reapărut haitele de câini vagabonzi pe străzile din oraș. Și nu este vorba numai de zonele mărginașe ale municipiului. După cum se vede în poze, de plin centrul orașului.

Conducerea Serviciului de gestionare a câinilor comunitari din cadrul Primăriei Bacău susține că în oraș nu mai sunt haite de câini. Problemear fi doar la periferie, pe câmpuri, unde se intervine săptămânal.

Padocuri noi pentru sute de câini

Municipalitatea luptă cu problema câinilor fără stăpân pe mai multe fronturi. De curând, au început lucrările la amenajarea unor noi padocuri, care să respecte prevederile legale. Acestea vor avea alimentare cu apă, fosă septică, spațiu despărțitor între boxe, iar câinii vor fi cazați în funcție de talie și sex. “Sunt deja gata padocurile pentru 120 de căței, urmează pentru alți 240. Finanțarea lucrării e de la Primărie, cuștile sunt din donații private, iar încălzirea halelor e din donații de la ONG-uri pentru protecția animalelor din Germania”, a declarat Dinu Pâncescu, șeful Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Bacău.

Clinică de sterilizare mobilă

În planurile municipalității sunt incluse, cu această ocazie, și adopțiile de la distanță. Practic, iubitorii de câini vor plăti pentru ca animalul pe care îl vor adopta să fie hrănit și îngrijit în condiții speciale. Din banii câștigați vor fi plătite utilități, salarii, etc.

De asemenea, se dorește înființarea unei clinici de sterilizare mobile. “Am pus proiectul pe hârtie și avem și banii. Practic, este o clinică unde vor veni ONG-uri și vor face campanii de sterilizări din fonduri proprii. Clinica va sta câte o lună, în diverse zone de case ale orașului”, a explicat Dinu Pâncescu.

În momentul de față, în adăpostul din Bacău sunt 2200 de câini și, conform datelor oficiale, se strâng între 100 și 140 de câini lunar. Dinu Pâncescu susține că este cel mai mare adăpost public din țară.

 

Sursa: zdbc.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Gabrielei Mazilu, la data faptei director economic al SC CET SA Bacău, pentru cumpărare de influenţă. Acesta este al doilea dosar deschis pe numele fostei directoare CET. Totodată, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată, tot în stare de libertate şi soţul Gabrielei Mazilu, Ovidiu Mazilu, pentru aceeaşi infracţiune, de cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, ”în vara anului 2010, SC CET SA Bacău şi SC Electrocentrale Oradea SA urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziţionat de la Societatea Naţională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care inculpaţii Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să şi le adjudece prin intermediul unei societăţi controlate de acesta din urmă”.

Omul de afaceri a luat legătura cu un consilier judeţean din Consiliul Judeţean Hunedoara care i-a spus că are influenţă pe lângă conducerea centrală a unui partid politic şi îi poate asigura încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău şi Oradea făceau parte din aceeaşi formaţiune politică. ”Pentru a-şi exercita influenţa pretinsă, consilierul judeţean i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiţi de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoştinţă soţilor Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi cu care aceştia au fost de acord. Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât şi cu plata unui avans de 50.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru a obţine banii ceruţi ca avans, Gabriela Mazilu, în calitate de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. ”Astfel, în luna septembrie 2010, cei doi inculpaţi şi omul de afaceri au remis consilierului judeţean, în patru tranşe, suma totală de 210.000 lei. Deşi acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reuşit să încheie contractele de transport cărbune respective”, potrivit comunicatului DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău. Totodată, cauza a fost disjunsă pentru continuarea cercetărilor faţă de persoana care, la data faptelor era consilier judeţean, având în vedere că aceasta este subiectul unei proceduri de extrădare, fiind condamnată definitiv într-un alt dosar penal, mai precizează procurorii DNA. În 12 octombrie 2015, Gabriela şi Ovidiu Mazilu au fost trimişi în judecată de către DNA, în alt dosar, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

 

Sursa: zdbc.ro

 

Dedeman a inaugurat oficial, marți seara, al doilea magazin din Bacău și al 45-lea al rețelei. La festivitate a participat un număr impresionant de colaboratori, furnizori, parteneri, autorități locale, presă. Pentru publicul larg, magazinul este deschis începând de miercuri, 21 decembrie 2016.

În mai puțin de 30 de zile, au fost așezate pe rafturi nu mai puțin de 1.000 de tiruri de produse. Noul magazin a fost realizat în mai puțin de 3 luni și jumătate, împreună cu 26 de firme de construcții și instalații, dintre care 16 sunt din Bacău.

„Sediul central al Dedeman este în Bacău, și aici va rămâne”

Dragoș Pavăl, președintele companiei Dedeman, a apreciat că investiția este deosebită, deoarece este făcută „în orașul care pentru noi înseamnă acasă”. Omul de afaceri a rememorat cum, în urmă cu 24 de ani, firma Dedeman, înființată de el și fratele său, Adrian Pavel, și-a început activitatea, cu un butic, de 16 metri pătrați.

Pavăl a mai spus că un factor important al succesului în afaceri a fost norocul de a avea vârsta potrivită, la Revoluție, de a întâlni oameni dedicați, dispuși la efort, competenți.

Un alt noroc a fost că firma a fost nevoită să supraviețuiască unui mediu întotdeauna ostil, încât „atunci când a venit criza, am știut să o învingem cu mare ușurință”.

„Pentru noi, Bacăul este locul în care ne-am născut, în care compania și-a trăit copilăria și adolescența. Când a ajuns la pragul maturității, am fi putut alege să ne mutăm sediul în București. Totuși, noi am ales să rămânem acasă, sediul central al Dedeman este în Bacău, și aici va rămâne!”, a mai precizat președintele Dedeman.

Dragoș Pavăl a detaliat și ce înțelege prin „acasă”: peste 50 de furnizori din Bacău, cu produse ce se regăsesc pe rafturile Dedeman din toată România.

În final, președintele Dedeman le-a mulțumit colegilor, cărora le-a reamintit ce important este să fie deschiși față de clienți, competenți, amabili, implicați și întotdeauna zâmbitori.

Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, a subliniat faptul că Dedeman reprezintă pentru Bacău o carte de vizită. ”Sunteți într-un oraș deschis, care dorește să creșteți cât mai mari!”, a mai spus Necula.

Sorin Gabriel Ailenei, subprefectul județului Bacău, a menționat că Dedeman are peste 9.200 de angajați și a depășit miliardul de euro, cifră de afaceri.

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a apreciat că „SC Dedeman este exemplul viu că viața se poate schimba radical în bine, atunci când există încredere, determinare și parteneri de nădejde”.

Dragoș Pavăl și Cosmin Necula au tăiat „panglica” inaugurală, pentru care au avut nevoie de câte un fierăstrău electric.

Mai multe detalii, pe filmarea festivității:

Sursa: zdbc.ro

Pub-ul Matteo Cafe, situat lângă supermarketul Cora, din Bacău, va fi închis. Anunțul a fost făcut în această dimineață de Poliția Locală, care susține că a administrat trei amenzi până acum, pentru nerespectarea legii anti-fumat, dar conducerea pub-ului nu s-a conformat.

Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Bacău, susține că Matteo Cafe a primit prima amendă pe 5 aprilie, în cuantum de 5000 de lei, apoi pe 16 noiembrie, de 10000 de lei, pentru ca în 13 decembrie, să fie administrată amenda cea mai mare posibilă, de 15.000 de lei, care atrage și retragerea autorizației de funcționare a localului. „Patronii nu au vrut să se conformeze prevederilor legale. Astfel, noi am înaintat documentele necesare către Primărie, pentru retragerea autorizației acestui local”, a declarat Podoleanu. Poliția Locală susține că a mai dat și 13 amenzi către clienții localului, care nu respectau legea anti-fumat.

Acuzții de abuz

Patronii localului Matteo Cafe, susțin că este vorba despre un abuz. „Noi nu am primit a treia amendă, care ar atrage și ridicarea autorizației de funcționare. Vă arăt registrul societății și puteți vedea că niciun polițist nu s-a prezentat în local să constate vreo neregulă și să dea această amendă. Cei de la Poliție nu pot sta în birou să dea amenzi, trebuie să vină la fața locului”, a declarat Laurențiu Prodea. De asemenea, managerul Matteo Cafe a declarat că a primit două amenzi până acum, dar acestea sunt contestate în instanță. „Noi nu am încălcat legea. Nu avem nicio vină. Am respectat toate prevederile impuse”, a mai spus managerul Matteo Cafe.

Sursa: zdbc.ro

Arhiva Iasi TV Life

« January 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31