Ciorba Rădăuţeană, un renumit deliciu culinar cu origini în Rădăuţi, a captat atenția întregii lumi și a fost prezentată într-un documentar de pe platforma de streaming Netflix, după ce a impresionat într-un clasament global al celor mai delicioase supe.
Jurnalistul britanic Charlie Ottley, producător şi regizor al celebrului serial „Flavours of Romania,” a prezentat această delicioasă reţetă într-unul dintre episoadele sale, punând în centrul atenţiei pe Cornelia Dumitrescu, femeia care a creat această mâncare inconfundabilă acum mai bine de patru decenii, scrie monitorulsv.ro.
Într-o secvenţă publicată pe pagina de Facebook a Netflix, Charlie Ottley, un pasionat al României, a subliniat importanţa acestei reţete în cultura culinară mondială, menţionând că „ciorba rădăuţeană a fost votată în topul primelor supe din lume. Acesta este un lucru minunat pentru România şi a fost creat de această femeie.”

Ciorba rădăuțeană, vedetă pe Netflix
Cornelia Dumitrescu, bucătăreasa originară din Rădăuţi, care a dat naştere acestei delicioase preparate, a detaliat în cadrul documentarului modul de pregătire al ciorbei rădăuţene. Această reţetă unică cuprinde piept de pui, legume precum ardei, ţelină, morcov, ceapă şi pătrunjel, alături de un sos compus din ouă, smântână, puţină făină, oţet, usturoi şi sare. Această reţetă specială a fost creată de Cornelia Dumitrescu în calitate de bucătar-şef al restaurantului „Nordic” din Rădăuţi, care astăzi poartă numele de „Naţional.” Ea a fost cunoscută drept „mama” ciorbei de burtă.
Ciorba Rădăuţeană a ajuns la faima internaţională după ce Taste Atlas a inclus-o într-un clasament global al celor mai bune supe în aprilie 2023, ocupând un onorant locul 12. Clasamentul a inclus şase supe româneşti, dar ciorba rădăuţeană a impresionat cu un punctaj de 4,6 din 5, demonstrând gustul său unic şi valoarea sa nutriţională, având un conţinut scăzut de calorii.
Documentarul „Flavours of Romania” de pe Netflix a marcat un alt pas important în eforturile lui Charlie Ottley de a promova România, prezentând pe lângă gastronomie şi cultura şi natura ţării, sprijinind astfel conservarea acestor aspecte deosebite.
sursă: ZDI