A murit după ce a aşteptat un an ca statul să-i aprobe un tratament gratuit

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 46

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 88

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 75

A murit după ce a aşteptat un an ca statul să-i aprobe un tratament gratuit

Written by  Mar 11, 2015

O femeie de 44 ani, din Siret, a decedat în weekend, după un an în care a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii (MS) să-i aprobe decontarea unui tratament costisitor, ce nu putea fi urmat decât în străinătate.

Pacienta suferea de o maladie gravă, sarcoză pulmonară, şi multiple afecţiuni asociate, iar singura ei salvare era un transplant la ambii plămâni efectuat într-o clinică din Franţa. Pentru această intervenţie, suceveanca avea nevoie de 120.669 de euro, bani pe care îi putea primi de la stat, printr-un program naţional, derulat de Ministerul Sănătăţii.

Ca să acceseze fondurile necesare, femeia a depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava un dosar cu toate actele medicale, însă traseul parcurs a fost unul anevoios. Şi asta, deoarece legislaţia în domeniu este destul de stufoasă, iar timpul pentru obţinerea aprobării destul de lung. Femeia a cerut decontarea tratamentului la începutul lui 2014, însă o serie de complicaţii birocratice imposibil de evitat au întârziat şi mai mult începerea terapiei.

„În timp ce solicitarea pacientei era analizată de Ministerul Sănătăţii, clinica avută iniţial în vedere pentru efectuarea transplantului, AKH din Viena - Austria, a refuzat practicarea intervenţiei, considerând-o mult prea riscantă. Atunci, a trebuit să reluăm corespondenţa cu un alt spital din străinătate. Am găsit unul din Franţa, care a acceptat să o interneze şi să facă transplantul”, au dezvăluit reprezentanţii DSP Suceava.

Aşteptând răspunsuri din partea autorităţilor sanitare de la Bucureşti şi din partea clinicilor din afara ţării, starea de sănătate a sucevencei a devenit tot mai precară. În 2015, după o perioadă petrecută mai mult prin câteva spitale de top din România, pentru a fi stabilizată, Ministerul Sănătăţii a emis o decizie favorabilă. Banii pentru realizarea transplantului de plămâni au intrat în cont, iar următorul pas era internarea în clinica din Franţa pentru practicarea intervenţiei, însă organismul femeii a cedat. Suceveanca a murit în weekend, în timp ce era internată într-un spital de boli pulmonare din Bucureşti, fără a mai avea şansa de a încerca terapia costisitoare, pe care statul fusese de acord să o suporte şi care ar fi putut să-i salveze viaţa. Banii pe care i-a aşteptat un an de zile s-au întors la Ministerul Sănătăţii.

sursa: monitorulsv.ro

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30