260 de copii din judeţ au fost abuzaţi în primele patru luni ale anului

 

 

260 de copii din judeţ au fost abuzaţi în primele patru luni ale anului

Written by  May 10, 2018

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a instrumentat, în primele patru luni ale anului, 260 de cazuri de abuzuri asupra copiilor, potrivit unui raport, prezentat presei, miercuri, de conducerea instituţiei.

Cel mai mare număr de dosare s-a înregistrat în luna aprilie, când au fost semnalate 72 de cazuri de abuz asupra minorilor din Neamţ.

Între acestea, s-au înregistrat 6 cazuri de abuz fizic, 3 cazuri de abuz sexual şi 17 cazuri de abuz emoţional.

Ca urmare a tuturor acestor sesizări, specialiştii Serviciului de prevenire a abuzului au propus 9 măsuri de protecţie specială, toate fiind plasamente în regim de urgenţă în centre rezidenţiale pentru copii ale căror nevoi de dezvoltare erau grav neglijate.

‘Unul dintre aceste cazuri face referire la un grup de 5 fraţi. Mama acestora era plecată la muncă în străinătate, iar copiii au rămas în grija tatălui care nu şi-a asumat cu responsabilitate statutul de părinte. La un moment dat, pe fondul consumului de alcool, tatăl i-a dat afară din casă pe toţi cei 5 copii şi, întrucât nu a existat o altă soluţie, membrii familiei extinse neasumându-şi responsabilitatea creşterii lor, s-a decis instituirea măsurii de protecţie într-un centru rezidenţial‘, a declarat, într-un comunicat remis AGERPRES, directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

Celălalt caz este al altor 4 fraţi, care proveneau dintr-o familie monoparentală, iar mama, care tocmai născuse, era deja găzduită în centrul maternal al DGASPC Neamţ împreună cu nou-născutul.

Ceilalţi 4 copii erau în grija unei bunici şi locuiau în condiţii improprii. În consecinţă, pentru a preveni separarea de mamă şi pentru a oferi condiţii decente de trai copiilor, s-a dispus plasamentul într-un centru rezidenţial astfel încât să fie aproape de mama lor.

Specialiştii DGASPC Neamţ susţin că numărul cazurilor de abuz emoţional înregistrează o creştere semnificativă, cel mai adesea copiii devenind victime ale propriilor părinţi implicaţi în divorţuri, fiecare reclamându-l pe celălalt de abuz emoţional asupra copilului în speranţa că acest lucru îi va ajuta ulterior la stabilirea custodiei.

În toate cazurile de abuz înregistrate, specialiştii DGASPC au acordat servicii de evaluare, consiliere psiho-socială şi consiliere juridică în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare.

(Sursa: Agerpres)

Geo

Add comment


Security code
Refresh

Arhiva Iasi TV Life

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31