Items filtered by date: Thursday, 17 January 2019

 

 

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 82

Items filtered by date: Thursday, 17 January 2019
Thursday, 17 January 2019 19:01

Amenzi pentru şoferi

Actiuni pe linie rutiera in tot judetul Iasi! Zilnic, politistii din cadrul Biroului Rutier actioneaza pe strazile din oras si din judet pentru a preveni eventualele accidente rutiere. Inca de la inceputul acestei saptamani, zeci de soferi au fost amendati pentru ca nu au acordat prioritate pietonilor sau pentru ca nu au respectat limita legala de viteza.

 

Published in ȘTIRI VIDEO
Thursday, 17 January 2019 18:58

Început de an cu premiere

Inceput de an cu surprize pentru cei care trec pragul Teatrului Luceafarul. Doua premiere vor fi puse in scena in perioada imediat urmatoare. Intensa activitate vine in continuare celei prestate in 2018 cand peste 75.000 de spectatori au trecut pragul Teatrului pentru Copii si Tinere "Luceafarul". Reprezentantii institutiei de cultura spun ca a fost un an plin de activitate, spectacole si cu multe suprize pentru publicul iesean. Si, pentru a nu fi mai prejos fata de stagiunea trecuta, artistii teatrului au pregatit pentru luna februarie doua premiere "Muzicantii din Bremen" si "Printul fericit".

 

Published in ȘTIRI VIDEO
Thursday, 17 January 2019 18:41

Bufnițele de la CJAS

Imagini unice pentru o zona extrem de populata! Plopul din spatele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi este pazit de zeci de bufnite de ani buni. Aceste pasari sunt rare si protejate prin lege iar ele sunt o incantare pentru toti cei care trec prin acea zona. Specialistii spun ca pe timpul zilei, ciuful de padure nu vaneaza ci sta asezat langa trunchiul de copac.

 

Published in ȘTIRI VIDEO
Thursday, 17 January 2019 18:37

METEO: 17 Ianuarie

 

 

Published in ȘTIRI VIDEO

Sfintii zilei! Pe 18 ianuarie, in biserica ortodoxa este pomenit Sfantul ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei. Romano catolicii o venereaza pe Sfanta Prisca.

Published in ȘTIRI VIDEO
Thursday, 17 January 2019 17:03

Dimmu Borgir la Rockstadt Extreme Fest 2019

O nouă confirmare la REF 2019 DIMMU BORGIR

 

Dimmu Borgir va aduce un show special la festival care va include piese de pe ultimul album EONIAN, care continuă călătoria muzicală întreruptă acum 8 ani, după Abrahadabra.

“Eonian,” scos anul trecut și primit cu entuziasm de fani și critici, este considerat de către membrii trupei ca unul dintre cele mai bune albume.

La nivel muzical, Eonian este rezultatul unui efort susținut de a explora linii noi de exprimare, reușind să aducă împreună câteva dintre pasajele mai dark black metal din cariera trupei(ex. Lightbringer), cu segmente explorând complexitatea și adâncimea genului simfonic(Interdimensional Summit) sau explorând subgenuri neașteptate la Dimmu Borgir, cum ar fi în Council of Wolves and Snakes, un cântec folk.

 

Showul la Rockstadt Extreme Fest 2019 promite să fie diferit și din punct de vedere vizual, fiind direcționat spre Eonian, așa cum au făcut în trecut pentru concertele de promovare Abrahadabra.

Înființată în 1993 în Oslo de Stian “Shagrath” Thoresen, Sven “Silenoz” Kopperud și Kenneth “Tjodalv” Åkesson, trupa a fost repede recunoscută pentru combinația îndrăzneață dintre sunetul dur al black metal-ului tradițional  și complexitatea și suplețea genului simfonic. Imediat după apariție, abordările îndrăznețe și dorința continuă de căi muzicale încă neexplorate au făcut numele Dimmu Borgir sinonim cu pionieratul black metal și să fie recunoscut ca numele uneia dintre cele mai prolifice trupe de gen. De-a lungul carierei, trupa s-a ocupat să aducă la suprafață materiale care au devenit adevărate puncte de referință în discografia internațională cum sunt “Enthrone Darkness Triumphant” (1997), “Spiritual Black Dimensions” (1999) sau ” Death Cult Armageddon “(2003).

Cum spune și numele trupei, muzica celor de la Dimmu Borgir este o punte spre alte lumi, “Dimmu Borgir” provine de la o formațiune vulcalică din Islanda (Dimmuborgir”) considerată a fi poarta spre iad, conform legendelor locale.

 

sursa pagina festivalului

 

Published in Music
Thursday, 17 January 2019 16:41

Praf interstelar, făcut la Iași

Cercetatorii de la UAIC au reusit o performanta unica in lume. Mai exact, la Facultatea de Fizica se fabrica praf interstelar artificial si noutate ar fi faptul ca doar cateva laboratoare din lume fac acest lucru. Acest praf a fost facut printr-o metoda unica in lume si reprezinta o premiera pentru domeniul stiintei.

Published in ȘTIRI VIDEO

De Ziua Unirii Principatelor Române, ca în fiecare an, Teatrul Național Iași este gazda mult așteptatei trupe de actori a Teatrului Național „Mihai Eminescu" Chișinău. În cadrul celei de-a șasea ediții a turneului, pe scena Sălii Mari vor avea loc două producții recente ale Teatrului Național „Mihai Eminescu" Chișinău, iar la Teatru³ va putea fi văzută coproducția Sfatul Țării, a cărei premieră a avut loc la finalul lunii decembrie:

 

22 ianuarie, ora 19:00, SFATUL ȚĂRII, Teatru³

23 ianuarie, ora 19:00, LIVADA DE VIȘINI, Sala Mare,

24 ianuarie, ora 19:00, CARNAVALUL, Sala Mare.

 

LIVADA DE VIȘINI (premiera – 19 ianuarie 2019, Teatrul Național Chișinău)

de A. P. Cehov

Regie:  Alexandru Cozub

Scenografie:  Iurie Matei

Costume:  Tatiana Popescu

Selecţie muzicală:  Alexandru Târşu

Regie tehnică:  Petru Oistric 

 

Distribuţie: Margareta Pântea, Ecaterina Mardari,  Doina Severin, Nicolae Suveică, Victor Nofit, Alexandru Pleşca, Petru Oistric, Mihaela Damian-Oistric, Ghenadie Gâlcă,  Ana Tkacenko, Nicolae Darie, Iurie Focşa

 

Piesa Livada de vișini era considerată de Cehov  o comedie, de Stanislavski - tragedie, iar pe afișul de la premieră, în 1904, scria dramă. În viziunea regizorului Alexandru Cozub, Livada de vișini devine tragicomedie, spectacol savuros despre setea de iubire împărtășită, despre nevoia de sens și împlinire.

Trei generații de personaje - egocentrice, naive, risipitoare și flecare - nu se ascultă unul pe celălalt și nici n-o vor: îi adună doar Livada, mai mult cea din aduceri aminte decât cea înflorind sub ferestre. Livada de vișini de la Chișinău vorbește despre  schimbare imperativă, indiferență și resemnare.

 

CARNAVALUL (premiera – 19 septembrie 2018, Teatrul Național Chișinău)

Versiunea scenică:Alexa Visarion

Selecția textelor din dramaturgia caragialiană: Ionel Nicolaev

Scenografia: Irina Gurin

Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc

Selecția textelor din dramaturgia caragialiană: Ionel Nicolaev

Ilustrație și aranjament muzical: Răzvan Fleancu

 

Distribuție:  Anatol Durbală, Ion Mocanu, Petru Hadârcă, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focșa, Ana Tkacenko,  Olesea Sveclă/Cornelia Maros-Suveică, Angela Ciobanu, Nicolae Ghereg,  Valentin Zorilă,  Mihai Zubcu, Dan Melnic

 

Alexa Visarion, regizorul spectacolului:

Carnavalul nostru - cel de toate zilele, versiune scenică  2018 după opera lui I.L. Caragiale  își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimilor trei secole (XIX, XX, XXI); răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, se degradează frenetic, cade în deriziune...Trădăm plângând, râdem trădând...

Această distribuție de șoc a Carnavalului de la Teatrul Național „Mihai Eminescu" trebuie să ne cuprindă pe toți cu dăruire, măiestrie și virtuozitate într-un fascinant delir... fără oprire... fără poticnire... fără împotrivire... fără scăpare... fără sfârșit...   Desăvârșit! 

 

SFATUL ȚĂRII (premiera – 30 decembrie 2018, Teatrul Național Iași)

Coproducție Teatrul Național „Vasile Alecsandri" Iași și Teatrul Național „Mihai Eminescu" Chișinău

Scenariu: Mariana Onceanu și Cristian Hadji-Culea

Regie: Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea

Scenografie: Rodica Arghir

Documentare: Ioana Bujoreanu

  

Distribuție: Haruna Condurache, Anatol Durbală, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Ion Mocanu, Oana Sandu, Andrei Sava, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu

 

Centenarul a oferit prilejul de a menține timp de un an pe agenda zilei subiectele de istorie. Acest spectacol s-a adunat și a fost inspirat din documentele, expozițiile, dezbaterile organizate cu acest prilej, dar și din atitudinile și reacțiile contemporanilor noștri față de istorie, cu toată gama manifestării acestora, de la admirație la scepticism. Textul, la care am avut fericita ocazie și onoare să lucrez împreună cu domnul regizor Cristian Hadji-Culea, încearcă să surprindă ambele perspective: și cea cronologic istorică, și pe cea a receptării evenimentelor de la 1918 cu ochiul zilei de astăzi. (Mariana Onceanu, jurnalist)

Un spectacol realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar.

 

Biletele se pot procura de la Agenția Teatrală (te. 0232 255999), de pe www.teatrulnationaliasi.rowww.entertix.rowww.myticket.ro sau la librăriile Cărturești și la punctele de informare de la Carrefour.

 

sursa comunicat TNI

Oana Daian PR

Departament Marketing

0722 821786

www.teatrulnationaliasi.ro

Published in Eveniment
Thursday, 17 January 2019 16:37

Dificultăți în sezonul rece

Greutati in sezonul de incalzire in comunele judetului Iasi. Mai multi primari din judetul Iasi spun ca intampina dificultati in sezonul de incalzire. Lemnele s-au scumpit foarte mult si sunt greu de gasit, energia electrica este scumpa, iar racordarea la conducetele cu gaz metan intarzie de ani buni.

Published in ȘTIRI VIDEO

Camelia Gavrilă susține și apreciază în calitate de profesor, dar și  ca președinte al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport, parteneriatul recent conturat pentru a realiza un centru de excelență sportivă pentru copii, prin implicarea Consiliului Județean Iași, a Federației Române de Fotbal, a Inspectoratului Școlar Județean Iași și a Liceului cu Program Sportiv din Iași. Deputatul a declarat: “Este de datoria noastră să oferim copiilor, elevilor și tinerilor, oportunități de cunoaștere și învățare, pentru ca mai tărziu, aceștia să poată face alegeri realiste, în deplină cunoștință de cauză. Am participat la întâlnirea de lucru care a avut loc în cursul zilei de ieri, implicându-mă în acest proiect,  întrucât cred în acest demers și am convingerea că sportul înseamnă sănătate, mișcare, asumarea unor valori morale, activitate în echipă, dar și fascinația drumului spre succes și împlinire de sine.”

Centrul de excelență sportivă vizează selecția a 20 de elevi de clasa a V-a ce vor fi pregătiți pentru fotbalul de performanță, începând cu anul școlar următor, propunându-se astfel un model ce poate fi preluat cu siguranță și în alte sporturi, asigurând  nuclee și școli de antrenare pentru performanța sportivă.

Identificarea copiilor talentați, susținerea lor prin burse, pregătirea alături de antrenori și profesori dăruiți sunt provocări pe care comunitatea și școala ieșeană le asumă deja cu mult succes. „Preocuparea pentru excelență la nivelul școlii ieșene este cunoscută și concretizată de-a lungul timpului prin demersuri consecvente, rezultate naționale și internaționale în diferite contexte – competiții, concursuri, olimpiade, dar și prin funcționarea Centrului de excelență pe care l-am coordonat, dezvoltat − incluzând și disciplinele umaniste, cursurile de șah, orele de limbă, cultură și civilizație pentru minorități − și susținut insistent ca profesor, director sau inspector general. Pregătirea elevilor în sensul valorificării potențialului intelectual, creativ, vocațional înseamnă selecție atentă, antrenare cu profesori competenți și pasionați, măsurare de cunoștințe, program riguros pentru evoluție, verificări prin competiții, dar și călătorie a ființei cu partea ei de unicitate spre ceilalți, spre valorile educației de calitate, ale omenescului, în general. A cunoaște, a înțelege universul și natura umană sunt etape la fel de importante precum încercarea de a intui misterul interior al ființei tale, de a celebra unicitatea care se împlinește prin studiu, prin evoluție personală spre adevărata performanță, prin succesul unei competiții, prin recunoașterea valorii personale. Cu siguranță este nevoie de muncă, de studiu, de efort intelectual sau fizic susținut, gândire lucidă, perseverență, ambiție, forță psihologică, de raționalitatea unor opțiuni, dar și o stare de emoție, ardere și trăire pentru o idee, pentru un vis. La fel de importante sunt șansele de a înțelege și de a găsi drumul spre modelarea vocației, fiind nevoie de o întâlnire memorabilă între discipoli și maeștri, între profesori competenți și elevi talentați în domenii științifice sau tehnice, artistice, umaniste sau de vocație sportivă”, a declarat deputatul ieșean Camelia Gavrilă.

În general există tendința de a limita excelența la zona științifică, la rezultatele academice, deși talentul, vocația copiilor înseamnă, în aceeași măsură, înclinații artistice, tehnice, sportive, spirituale etc, cu multiple fațete și forme de manifestare. În mod similar, avem obișnuința de a vorbi despre excelență în învățare, dar într-un echilibru firesc trebuie să avem în vedere și excelența în predare, în arta de a fi mentor, de a convinge și modela personalitățile în formare, întrucât este cunoscut faptul că Iașul a dat profesori, maeștri și  antrenori de valoare.

Centrul Național de Excelență pentru fotbal destinat copiilor și juniorilor reprezintă un prim pas spre diminuarea și corectarea anumitor deficiențe în procesul de selecție și antrenare a tinerilor capabili de performanță, iar parteneriatul cu instituțiile abilitate va sprijini copii, tineri care își doresc o carieră în acest domeniu.

  “Dacă “știința înseamnă putere” în accepția filosofului Francis Bacon, “rafinare a gândirii de zi cu zi” după Einstein, dar și “partea cea mai importantă a fericirii” în viziunea scriitorului antic Sofocle, pe de altă parte, sportul este “vigoarea vitală a umanităţii” (G. Calinescu), iar disciplinele sportive, la fel ca cele artistice, științifice, și tehnologice devin astfel, în lumea contemporană, interesante și atractive pentru elevi, tocmai prin complexitatea și interferența domeniilor, prin trasee inedite, vocaționale sau transcurriculare ce se deschid explorării, înțelegerii, practicării lor de către tânăra generație. Încă din anii de gimnaziu se nasc și se pot îmbogăți vocații, aptitudini, pasiuni, dar și competențe de studiu, de realizare sportivă, de evoluție creativă care anunță, poate, specialiștii, artiștii, sportivii - performeri adevărați de mai târziu. Ei au nevoie acum de susținerea noastră, de o legislație favorabilă, de parteneriate și comunități implicate”, a punctat deputatul ieșean.

 

 

sursa comunicat BIROUL DE PRESĂ

 Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Published in Politic
Page 1 of 2